5 veel voorkomende oorzaken van een verstopping

Verstoppingen vormen vaak een grote ergernis voor woningbezitters. Dit is niet voor niets, want een verstopping kan bijvoorbeeld voor een bijzonder vervelende stank in huis zorgen. Het openen van de ramen in de buurt van uw afvoer zal niet voldoende zijn, om de stank weg te laten trekken. Ook is het oplossen van een verstopping doorgaans nauwelijks mogelijk, zonder de hulp van een professioneel ontstoppingsbedrijf in te schakelen. In dit artikel zetten we vijf veel voorkomende oorzaken van een verstopping voor u op een rijtje.

#1: overmatig gebruik van toiletpapier
Een van de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen is een overmatig gebruik van toiletpapier. De grote proppen toiletpapier blijven in de afvoer hangen, waardoor ze niet meer kunnen worden meegevoerd naar de centrale riolering. Vaak moet een dergelijke prop toiletpapier met een haakje uit uw afvoer getrokken worden door een loodgieter.

#2: haren bij het douchen
Ook tijdens het douchen kunt u zonder dit te merken voor een beginnende verstopping in de afvoer zorgen. Denk aan de haren die bij het douchen via het doucheputje in de afvoer terechtkomen. Haren zijn bijzonder vet, waardoor deze makkelijk aan de wanden van een afvoer blijven kleven.

#3: zeepresten bij het wassen van handen
Vergelijkbaar met uw vette haren, zijn zeepresten die in de afvoer stromen. Deze zeepresten blijven net als de haren aan de wanden van een afvoer plakken. Niet alleen bij het wassen van uw handen lopen de zeepresten de afvoer in, ook bij het gebruik van douchesop op een spons. Probeer het gebruik van sop zo goed mogelijk te minimaliseren!

#4: kleine takjes en bladeren in uw goten
Een vierde veel voorkomende oorzaak van verstoppingen zijn de bladeren en takjes, die via uw goten aan uw woning in de afvoer stromen. Eenmaal in de afvoer kunnen de takjes blijven steken en daarbij bladeren ophouden. Ook kunnen de bladeren aan de wanden van de afvoer blijven plakken en zo het begin van een verstopping vormen. Door een bladvanger te gebruiken houdt u de takjes en bladeren buiten de afvoer.

#5: etensresten die in de afvoer stromen
Naast de kleine takjes en bladeren die een verstopping kunnen veroorzaken, kunnen ook etensresten hun invloed op het ontstaan van verstoppingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de etensresten die via de gootsteen in de keuken naar uw afvoer stromen. Zeker bij het afspoelen van de borden is de kans groot, dat etensresten in de afvoer terechtkomen. Gebruik een klein zeefje in de gootsteen om dit te voorkomen.