Blog Graszodenkopen.nl

Hoe onderhoud je je gazon?

De eerste stap is gezet: graszoden bestellen en deze zelf eenvoudig neerleggen in je tuin. Het hele proces is je verdacht makkelijk afgegaan, schijn bedriegt echter. Onderhoud is vereist om je grasmat er schitterend uit te laten blijven zien, ook in de jaren die komen gaan.
De zaken waarmee je hoofdzakelijk rekening moet houden om het onderhoud aan je grasmat vlekkeloos te laten verlopen bespreken we hier.

Grasmaaien

Gras maaien is belangrijk om voor een mooie, egale en groene grasmat te zorgen. De grasmat, gevormd door de graszoden, bestaat uit verschillende grassoorten. Door het gras te maaien voorkom je dat grassoorten die harder groeien gaan overwoekeren. De overwoekerende grassoorten gaan dan overheersen waardoor de uitstraling van het gras verandert.
Andere redenen om het lange gras te maaien kunnen zijn: minder prettig om op te lopen en in te spelen en het ziet er minder aantrekkelijk uit dan kort gemaaid gras.

Tips voor het maaien van gras

Er bestaan een aantal tips voor het maaien van gras. Maai ten eerste niet te lang en niet te kort: een maaihoogte van 3 centimeter is ideaal. Aanbevolen is om één keer per week te maaien in de periode van maart tot en met oktober. Dit is de periode dat gras veel groeit.
Maak gebruik van een scherpe grasmaaier. Wanneer je met een scherpe grasmaaier werkt wordt het gras strakker afgesneden waardoor je een nog mooiere grasmat krijgt.

Gemaaid gras wel of niet laten liggen

Wanneer je het gras hebt gemaaid kun je ervoor kiezen om het gemaaide gras te laten liggen of op te ruimen. Een voordeel van het laten liggen is dat het dient als natuurlijke bemesting voor je grasmat. Doe dit echter alleen bij droog gras, want wanneer je nat gras laat liggen zullen er proppen ontstaan die op den duur gaan rotten. Dit is natuurlijk funest voor je grasmat.

Gras sproeien

De aarde onder het gras zal uitdrogen wanneer er niet voldoende wordt gesproeid. Hierdoor droogt ook het gras uit en zal het de mooie groene kleur verliezen. Ook wordt de kans groter dat er mos en onkruid in de grasmat gaat groeien.

Aangeraden wordt om de graszoden twee keer per week te besproeien met water. Het is beter de graszoden in de ochtend te besproeien dan in de avond. Hierdoor hebben de graszoden de hele dag, wanneer het licht is, voordeel van het water.
Bij het besproeien van het gras, wat gewoon mag worden gedaan met kraanwater, is het mogelijk dat er plassen water ontstaan. De oorzaak hiervan is dat de wortels van het gras het water niet op kunnen nemen. Als je gaten in de grond maakt kan het water wel bij de wortels van het gras komen.

Onkruid in het gras

Ook al maai en besproei je je graszoden voldoende, er bestaat altijd een kans op het ontstaan van onkruid. De meeste effectieve manier om onkruid te bestrijden is het gebruik van een bestrijdingsmiddel.
Het ideale moment om een bestrijdingsmiddel te gebruiken is nadat je droog gras hebt gemaaid. Vijf tot zeven dagen na dit maaimoment groeit onkruid zeer explosief. In deze periode zorgt het bestrijdingsmiddel er vervolgens voor dat het onkruid dood gaat.

Verticuteren

Wanneer het bestrijdingsmiddel effect heeft gehad zullen er kale plekken in de grasmat ontstaan waar eerst het onkruid zat. Om ervoor te zorgen dat op deze plekken weer gras gaat groeien kun je deze plekken het beste verticuteren.
Met dit proces, waarbij je een hark of machine kunt gebruiken, wordt de luchttoevoer naar de wortels van het gras gestimuleerd. Het gras zal hierdoor een stuk sneller gaan groeien. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat de kale plekken verdwijnen en er een compleet groene grasmat voor terugkomt.

Mos in het gras

Er bestaat nog een grote vijand voor je graszoden: mos. Het ontstaan van mos in de grasmat kan verschillende redenen hebben. Mos kan ten eerste ontstaan doordat de graszoden te weinig worden bemest. Wanneer je het gras te kort maait kan dit ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van mos. Dichtgeslagen grond of veel schaduw kunnen eveneens zorgen voor mos in het gras.

Het voorkomen van mos in het gras is eenvoudig. Bemest bij voorkeur drie keer per jaar. De eerste keer in de lente, de tweede keer in de zomer en de laatste keer in het najaar.
Zorg ervoor dat het gras wekelijks op de juiste hoogte wordt gemaaid. Kies ook een plek uit voor je grasmat waarbij het gras niet te veel in de schaduw staat.

Mocht het nou zo zijn dat er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch mos in je gras verschijnt dan kun je dit zonder al te veel moeite weghalen. Door te verticuteren, zoals hierboven al is uitgelegd, kan je het mos verwijderen. Hoogstwaarschijnlijk zullen er hierdoor kale plekken op de grasmat ontstaan. Door het verticuteren krijgen de wortels van het gras echter meer zuurstof waardoor de kale plekken snel weer vol staan met groen gras.