Chocolade is gezond: 5 redenen

Chocolade is gezond: 5 redenen

Chocolade, wie is er niet gek op? Deze lekkernij wordt door veel mensen vaak ten onrechte aangezien als puur en alleen iets ongezonds. Het eten van chocolade kent echter veel voordelen waarvan veel mensen niets afweten.

Lekkerder in je vel

Een aantal stoffen in chocolade zorgen ervoor dat de eter een gelukkig gevoel krijgt. Dit zijn de stoffen theobromine, phenylethylamine en serotonine. Bij het eten van chocolade wordt er in de hersenen daarnaast een ander stofje aangemaakt dat dezelfde effecten veroorzaakt: endorfine. Dit stofje, enigszins te vergelijken met morfine, onderdrukt het stresshormoon adrenaline. Minder stress zal er vanzelfsprekend toe leiden dat je lekkerder in je vel zit.
Ook bevat chocolade het stofje anandamide. Anandamide is neurotransmitter die het geluksgevoel beïnvloedt. Sommigen vergelijken diens effect zelfs met Marihuana. Meer ontspanning verzekerd dus.
Als je het écht goed wilt doen moet je chocolade bestellen met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Chocolade met een hoger cacaogehalte bevat namelijk meer antioxidanten waarvan de gezonde effecten in de volgende alinea worden beschreven.

Goed voor het hart en vaatstelsel

Uit onderzoek blijkt dat het eten van chocolade gunstige effecten heeft voor het correct functioneren van het menselijk hart en vaatstelsel. Chocolade wordt gemaakt van cacao, dat flavonoïden bevat. Dit zijn antioxidanten welke de bloedvaten helpen te ontspannen. Hierdoor zijn de bloedvaten flexibeler en kunnen ze beter uitzetten. Dit zorgt ervoor dat het bloed makkelijker door de bloedvaten zal stromen wat de kans op verstoppingen minder groot maakt. De kans op het krijgen van kwalen als een hartinfarct wordt hierdoor minder groot.
De aanwezige cacao in chocolade zorgt er daarnaast voor dat er minder witte bloedcellen aan de wanden van de bloedvaten blijven plakken wat op zijn beurt zorgt voor een nog betere doorstroming van het bloed.

Verbetert geheugen

Het stofje flavonoïden is, naast voor het hart en vaatstelsel, goed voor nog meer onderdelen van het menselijk lichaam. Flavonoïden zorgen ervoor dat de bloeddoorstroming wordt bevorderd. Regelmatig chocolade eten zorgt er dus uiteindelijk voor dat meer zuurstof de hersenen zal bereiken. Dit zal zorgen voor een verbeterd geheugen en voorkomt daarnaast achteruitgang van de hersenen door ouderdom. De kans op het optreden van geheugenverlies wordt hierdoor minder groot.

Verhoogd libido

In chocolade is nog een gunstig stofje opgeslagen, fenylethylamine, wat de zin in seks stimuleert en wat daarnaast voor meer voldoening in bed zorgt. Dit stofje, ook wel het ‘liefdesstofje’ genoemd, maakt de hersenen aan tijdens verliefdheid en het vrijen. Het eten van chocolade kan dus zorgen voor het krijgen van een hoger libido. Het is niet voor niets dat de keizer van de Azteken, Montezuma, veel chocolade at om te presteren bij al zijn 25 vrouwen.

Mooie huid

De aanwezige antioxidanten in chocolade beschermen de huid tegen UV-stralen. Deze antioxidanten vangen schadelijke deeltjes op, die ervoor zorgen dat je lichaam veroudert. Dit zal ervoor zorgen dat mensen minder snel rimpels zullen krijgen en gaat het verdunning van de huid en het ontstaan van pigmentvlekken tegen. Chocolade zorgt er daarnaast voor dat de huid voldoende gehydrateerd blijft en dat er een goede bloedcirculatie is. De huid zal er hierdoor jong en stralend uit blijven zien. Veel leveranciers kiezen er dan ook voor om chocolade in huidverzorgingsproducten te verwerken.