De marifoon

De marifoon is een maritiem communicatiemiddel waarmee je gemakkelijk contact kunt krijgen met andere schepen, de kustwacht of andere partijen die zich op en rondom uw vaarwater bevinden. Een marifoon is dan ook een afkorting van “maritieme telefoon”.

Communicatie via een marifoon draagt bij aan uw veiligheid op het water en aan boord. Het gebruik van een marifoon is niet verplicht aan boord van kleinere boten, maar het wordt uiteraard wel aangeraden. Een marifoon is in geval van nood namelijk makkelijker om contact op te nemen met andere schepen. Een mobiele telefoon kan hier natuurlijk ook voor worden gebruikt, echter heeft deze niet overal en altijd bereik. De kans op hulp bij het gebruik van een marifoon is dus vele malen groter dan bij het gebruik van een mobiele telefoon.

Voor het gebruik van een marifoon dient u over een bedieningscertificaat te beschikken, hiermee kunt u een ATIS-code aanvragen.

U kunt kiezen voor een handmarifoon of een inbouwmarifoon. Het verschil tussen deze twee marifoons is al uit de naam te ontlenen; een handmarifoon is compact en zeer makkelijk te verplaatsen en mee te nemen, en een inbouwmarifoon zit in uw boot ingebouwd. Voor een inbouwmarifoon dient u vaak een extra certificaat te hebben.

Een marifoon is bovendien uit te breiden met verschillende accessoires. Denk aan AIS-ontvangers, splitters of transponders. Dit draagt bij aan het gemak van uw vaartocht.

Mocht u verder nog vragen hebben over het gebruik van een marifoon en welke marifoon het beste bij u past kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen bij uw keuze en u de informatie te verstrekken die u nodig heeft bij het maken van de juiste beslissing. Op deze manier hopen wij bij te dragen aan het verwezenlijken van uw ideale vaartocht!