De meest voorkomende problemen in een aquarium, hoe los je ze op?

Een aquarium is hartstikke leuk. Het brengt veel sfeer in je huis, je kunt jezelf urenlang bezighouden met je aquarium en je kinderen vinden het waarschijnlijk prachtig om te zien. Wil jij een zeeaquarium kopen? Dan kun je terecht bij Coral and Fish Store. Het is belangrijk om je aquarium goed te onderhouden, regelmatig schoon te maken en de waterconditie te controleren. Zo kun jij genieten van een prachtig aquarium. Toch zijn er een aantal problemen die regelmatig voorkomen in aquariums. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje en vertellen we je hoe je ze oplost!

1. Algen
Algen zijn een van de grootste frustraties van aquariumhouders. Door algen in je aquarium krijg je troebel water en een smerige ruit, waardoor je aquarium er niet meer aantrekkelijk uitziet. Hier wil je natuurlijk snel iets aan doen! Er zijn een heleboel verschillende soorten algen, en deze hebben allemaal net een iets andere oplossing nodig. Zo moet je bij groene puntalg CO2 of fosfaat toevoegen en je aquarium uit het zonlicht halen. Bij draadalg of baardalg kun je het beste een constante toevoer van CO2 toevoegen. Heb je een witte waas in je aquarium? Dan zou dit witte alg kunnen zijn. Deze alg is niet schadelijk, maar natuurlijk wel heel vervelend. Voeg daarom wat plantjes zoals waterpest toe. Heb je juist een bruine waas in je aquarium? Dan kun je het aantal lichturen wat verhogen. Ook kun je CO2 toevoegen als blijkt dat de PH waarde te hoog is. Bij groene water zweef alg kun je de helft van het water verversen en CO2 en snel groeiende plantjes toevoegen. Ook bij blauwalg kan het helpen om het water in delen te verversen. Bovendien moet je zorgen voor voldoende stroming en een goed filter.

2. Wazig water
Ook wazig water is een veelvoorkomend probleem in aquariums. Dit betekent vaak dat de waterwaarden uit balans zijn. Als je net je aquarium hebt schoongemaakt, hoef je je nog geen zorgen te maken. Dan komt het wazige water waarschijnlijk door kleine zanddeeltjes. Ga met een gerust hart slapen en de volgende dag is je aquarium waarschijnlijk weer gewoon helder. Maar het zou ook kunnen zijn dat een stof als nitraat de overhand heeft genomen. Er zijn handige test setjes verkrijgbaar waarmee je waardes zoals carbonaat, nitriet, pH waarden, zuurstof, fosfaat en ammoniak kunt meten. Deze testen werken heel makkelijk. Vaak is het al genoeg om een klein beetje water af te nemen, een teststof toe te voegen en de kleur af te lezen. Zo zie je binnen de kortste keren of er onderhoud aan je aquarium moet worden gepleegd.

Zeeaquarium kopen
Deze problemen mogen je er niet van weerhouden om een zeeaquarium te kopen. Bij goed onderhoud krijg je er vaak niet eens last van en bovendien zijn de oplossingen niet heel lastig. Het hoort erbij om wat aandacht en tijd aan je aquarium te besteden en dit is alleen maar leuk!