De Portugese tegels is terug van weggeweest!

De Portugese tegels kenmerken zich door hun dromerige designs, de tegels vormen gezamenlijk een prachtig kunstwerk. De Portugese tegels kunnen in een badkamer, hal aanrechtblad of in het toilet. Deze tegels zijn de ideale tegels om een wat saaiere ruimte om te bouwen tot een mediterrane eyecatcher!

Eigen ervaring met de Portugese tegels

Vorige maand is mijn badkamer verbouwd, wat overigens een heel gedoe is, want ik heb zo’n 3 weken moeten douchen in de sportschool en bij mijn ouders. Het positieve is dat ik in die drie weken flink gesport heb en mijn conditie een stuk vooruit is gegaan, het nadeel is dat je 3 weken in een bouwput woont.

Het eindresultaat mocht er wel zijn hoor! Ik heb gekozen voor Portugese tegels, die bekend staat al de ‘’VN Amarillo 01 Border s34’’. Het is een prachtige tegel die kleur geeft en ook een verruimend effect creëert.

De portugese tegels worden ook wel patroontegels genoemd. Voor wie bekend is met de Mozaïek tegels, die geven hetzelfde effect. Deze twee tegel verschillen erg weinig van elkaar, wat ook niet zo heel gek is aangezien Marokko en Portugal dicht bij elkaar liggen.

Hoe worden de Portugese tegel maakt?

Doordat de Portugese tegels steeds bekender worden zijn er aardig wat fabrikanten bijgekomen in de loop van de jaren. De tegels worden niet alleen in Portugal gemaakt, maar ook in Frankrijk en Spanje.

Het productieproces van zo’n tegel is ook een unieke opgaven. Alle soorten patronen in de tegels worden in een unieke mal gegoten. Op de tegels ligt een soort ‘’toplaag’’ die van marmer composiet en pigmentkleuren is gemaakt. Zo’n patroon krijgt nadat is afgegoten een basislaag van cement. Daarom wordt het ook wel eens de portugese cementtegel genoemd. Wanneer alle stappen zijn doorlopen wordt de tegel onder hoge druk samengeperst.

Handig weetje

De Portugese tegels bevatten kalk. Het is daarom ook ten strengste af te raden om de tegels met zuurhoudende reiniger te reinigen. Gebruik een niet-agressieve vloerreiniger en gebruik zelfs deze met mate. Ze zijn niet lastig schoon te houden, maar ik zal altijd: ”voorkomen is beter dan genezen’’.