De winter komt eraan; hoe nu verder met mijn vijver?

Ben je bang dat jouw vijver niet winterklaar is of dat je vissen het niet gaan overleven? En wil je ervoor zorgen dat je optimaal voorbereid bent en weet wat je tijdens de winter moet doen? Lees dan vooral verder. Door middel van een aantal handige tips en adviezen komt jouw vijver de winter door.

Vissen voeren
Moet ik mijn vissen voeren tijdens de winter? Dit is voor mensen met een vijver misschien wel het meest bekende vraagstuk. Daarom beginnen we hier meteen mee. Vissen zijn in de winter erg inactief. Vandaar dat we aanraden om vissen bij een temperatuur onder de 5-6 graden celcius nauwelijks of gewoon helemaal niet te voeren. Als er teveel vissenvoer in de vijver blijft liggen dan ontstaat er algenvorming in het voorjaar.

Wat moet ik doen met de vijvertechniek?
Als je van plan bent om je vijverfilter op te bergen en deze grondig schoon te maken. Dan wordt dit sterk afgeraden. Een filter verzamelt allerlei nuttige bacteriën in de tijd dat die actief is. Als je het filter schoonmaakt dan verwijder je deze bacteriën en moet die weer opnieuw beginnen. Haal daarom het filter naar een veilige vorstvrije omgeving.

Vijverpomp
Een vijverpomp in ondiep water wordt afgeraden omdat de motor en het binnenhuis van een pomp erg vorstgevoelig zijn. De pomp kan eventueel in diep water worden gezet, maar als je twijfels hebt dan is het verstandig om de vijverpomp naar binnen te halen. Als je de pomp naar binnen haalt dan is het verstandig om hem in een vorstvrije droge omgeving te plaatsen.

UV-C filter
Een UV lamp is onnodig in de winter, dus die kan je meteen uit je vijver halen. Je kan hem het beste met azijn schoonmaken en opbergen tot volgende jaar.

IJs weghalen?
In de winter bestaat de kans dat je vijver dichtvriest. Dit is geen reden tot paniek, echter kan het wel handig zijn om het ijs tegen te gaan omdat het belangrijk is dat schadelijke stoffen direct aan de lucht afgevoerd kunnen worden. Als deze stoffen niet afgevoerd worden dan is dit dodelijk voor de vissen. Ook moet je opletten met organisch materiaal op de bodem. Dit kan op termijn gaan rotten en dat is zowel slecht voor jouw overwinterende vissen als de kans op een algenprobleem dat toeneemt.

Nu zijn er 2 mogelijkheden. De eerste is dat het water al dichtgevroren is en dit wil je oplossen. Zorg dat je het ijs niet open hakt omdat de vissen hierdoor dood kunnen gaan. Het is mogelijk om een pan heet water heel voorzichtig op het ijs te zetten, zodat het ijs langzaam weg kan smelten. De tweede optie is veiliger. Als het kouder begint te worden kan je gebruik maken van een vijververwarmer die ervoor zorgt dat het water niet gaat bevriezen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Waterwaarden
Het is belangrijk om voor de winter al de waardes van het water te meten en ze op het juiste niveau te brengen. De hardheid van het vijverwater (gH-waarde) loopt altijd langzaam terug, maar gedurende de winterperiode wordt dit proces nog eens versneld. Probeer de gH-waarde naar 12 te verhogen en de kH-waarde tot 7 of 8. Beide waardes zorgen ervoor dat de pH-waarde op peil blijft en het biologische evenwicht stabiel blijft.

Zorg dat je jouw vissen niet onnodig voert in de winter om algengroei te voorkomen. Als je twijfelt of je jouw vijver installaties in de vijver aan kan houden ga dan altijd voor de veilige weg en zet het in een vorstvrije omgeving. Pas op met ijs weghalen en voorkom dit door middel van een vijververwarmer. En tot slot zorg ervoor dat je waterwaarden al voor de winter in orde zijn.