De woningmarkt in Utrecht

Eind vorig jaar werd bekend dat Utrecht in de top 5 staat van steden in Nederland waar de prijzen van woningen het hardst zijn gestegen. Daarnaast betalen mensen voor een koopwoning in Utrecht nog eens 1,2 procent boven de huurprijs. Niet alleen op de markt voor koopwoningen zijn de prijzen enorm gestegen en is het moeilijk geworden om iets te vinden, ook op de markt voor huurwoningen is het ontzettend moeilijk geworden. We geven je een aantal tips om je kansen optimaal te benutten, zowel op de markt voor koopwoningen als voor huurwoningen.

Algemene tips voor het vinden van een woning
Of je op zoek bent naar een huurwoning of een koopwoning, er zijn diverse tips die je in beide situaties toe kunt passen. Deze geven we hieronder.

  • Laat je kenniskring weten dat je op zoek bent naar een woning
  • Meld je bij zoveel mogelijk nieuwsbrieven aan om op de hoogte te blijven van nieuwe woningen
  • Maak gebruik van social media
  • Schakel een geschikte makelaar in

De markt voor koopwoningen
Het is ontzettend moeilijk geworden om een geschikte koopwoning te vinden. Echter ontstaan er ook steeds meer nieuwbouwprojecten door de grote vraag naar woningen. Overal in Nederland ontstaan er nieuwe nieuwbouwwijken. Iedereen kent inmiddels Funda en woningzoekenden zullen de website dan ook nauw in de gaten houden. Het is daarom verstandig om meer websites in de gaten te houden. Voor de wijken die specifiek in Utrecht zijn te vinden kijk je bijvoorbeeld op www.NieuwWonenUtrecht.nl, waar je ook toekomstige wijken vindt, woningen toegestuurd krijgt die specifiek bij jouw wensen passen en gebruik kunt maken van de interactieve kaart om het aanbod te bekijken.

De markt voor huurwoningen
De markt voor huurwoningen is verdeeld onder de sociale huur en de vrije sector. Dit is een belangrijk verschil, want bij de sociale huur zijn er namelijk veel regels die ten goede komen voor de huurder. Bij sociale huur zijn er maximale inkomens, maximale huurprijzen, een maximale jaarlijkse huurverhoging en meer. Huurders hebben hierdoor meer zekerheid.

De sociale huur werkt op basis van een puntensysteem, oftewel het woningwaarderingsstelsel. De onderdelen in de woning, zoals het sanitair en het oppervlakte levert punten op voor de woning, waar de maximale huurprijs op is gebaseerd. Als potentiële huurder spaar je ook punten en daarom is het verstandig om je op tijd in te schrijven bij een woningcorporatie voor sociale huur.