Drempelhulpen sterk in opkomst

Drempelhulpen worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Dat komt mede doordat steeds meer mensen ontdekken dat de tegenwoordige drempelhulpen toch wel veel ongemak kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld voor een laptopkar in een school, voor de drempel van een fietshok of in fabrieken.

De huidige drempelhulpen zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Zo zijn steeds meer oplopen voorzien van schuine zijkanten. Hierdoor kunnen ze ook vanaf de zijkant, de oploop, worden benaderd. Verder zijn er steeds meer maten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld extra hoge of juiste extra brede oplopen. Zo kan er zelfs worden gekozen voor een drempelhulp met een breedte van vier meter. Dergelijke oplopen zijn vooral handig voor garagedeuren en in de industrie. Dankzij de oploop kunnen chauffeurs van auto’s of heftrucks comfortabeler over een drempel rijden. Ook treedt er minder schokbelasting op de voertuigen op.

Openbare gebouwen verplicht toegankelijk voor mindervaliden

Naast de verbeterde eigenschappen van drempelhulpen, is ook de gewijzigde wetgeving een reden voor de opkomst. Openbare gebouwen moeten namelijk sinds 1 januari 2017 verplicht toegankelijk zijn voor mindervaliden. De verscherpte wetgeving heeft als doel om iedereen gelijke kansen te bieden.

Hierdoor worden steeds meer drempelhulpen gebruikt bij gebouwen zoals gemeentehuizen, restaurants, winkels, scholen en musea. Er hoeft echter niet altijd een vaste drempelhulp te worden geplaatst. Soms is een mobiele drempelhulp ook voldoende. Deze kan alleen worden geplaatst wanneer het nodig is.

Metalen of rubberen drempelhulpen

Er kan worden gekozen uit drempelhulpen van metaal of rubber. Rubber heeft als voordeel dat het stroef is, wat fijn is voor de gebruiker. Daarnaast zorgt het stroeve materiaal dat de oploop minder snel verschuift op de vloer. Verder is rubber (tot een bepaalde hoogtemaat) nog te versnijden. Er kan hierdoor bijvoorbeeld een hoekje uit de drempelhulp worden gesneden, waardoor het net tussen de deurkozijnen past. Versnijden kan met een stevig stanleymes.

Metalen drempelhulpen hebben als voordeel dat er wat meer vormen mogelijk zijn. Zo kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een drempelbrug. Dit is een drempelhulp die vanaf de drempel naar beide kanten loopt. Vergelijkbaar met een brug dus. Ook biedt metaal de mogelijk om inklapbare drempelplaten te kunnen maken. Deze zijn compact in te klappen en hierdoor makkelijk te vervoeren. Metaal is niet sterker dan rubber. Beide typen kunnen zodoende worden gebruikt voor grotere belastingen. Bijvoorbeeld van voertuigen.

Welke soort drempelhulp voor u geschikt is, hangt af van de situatie en uw wensen. Via de volgende link kunt de diverse drempeloplopen bekijken: drempelhulpen.