Duurzaam printen op kantoor

Veel bedrijven zijn tegenwoordig bezig om alles zo milieuvriendelijk aan te pakken, dit doen ze niet alleen voor een betere toekomst, ook kunnen ze hiermee kosten besparen. Denk hierbij aan onnodige apparaten uitzetten, omgaan naar LED verlichting, maar duurzaam printen hoort daar ook zeker bij. Maar hoe pakken ze dat duurzaam printen nou aan? Wij geven een paar tips.

Papier besparen
Het eerste punt waar bedrijven naar moeten kijken is het besparen van papier. Probeer altijd dubbelzijdig te printen, of probeer gebruik te maken van de optie om meerdere pagina’s op één veel te laten printen, zeker voor intern gebruik. Probeer ook dunner papier te gebruiken, ook al scheelt dit per vel maar een gram, op jaarbasis kan dit vele kilo’s zijn. Als je papier aanschaft, koop dan ook altijd gerecycled papier.

PDF
Probeer zoveel mogelijk e-mails, webpagina’s en bestanden op te slaan als PDF-bestanden. standaard PDF-readers hebben ook de mogelijkheid om reacties toe te voegen of te annoteren, dit hoeft al lang niet meer met pen en papier, dit bespaart veel papier. Ook kan je documenten scannen en digitaal verder versturen, in plaats van te kopiëren.

Moderne printers
Met het printen via ouderwetse printers gaat veel inkt verloren, ook gebruiken deze apparaten veel meer energie. Er bestaan zelfs al printers waar je de drums, toners en cartridges kunt hergebruiken. dus wil je een nieuwe standaard of A3 printer kopen, probeer hier dan zeker op te letten.

Papier bijvullen
Het klinkt misschien niet moeilijk, maar er wordt met het verkeerd inleggen van papier ontzettend veel verknoeid. Het papier gaat vast zitten in de printers wat ervoor zorgt dat er veel kapot gaat en dat personeel werk heeft om alles weer schoon te maken en goed erin te leggen. Ook kan het verkeerd plaatsen van papier de printer vanuit binnen beschadigen, wat weer dure reparaties tot gevolgen kan hebben.

Ecofont software
Ecofont software zorgt ervoor dat er kleine gaatjes worden geschoten in de letters en afbeeldingen die je print, wat ervoor zorgt dat er minder inkt wordt gebruikt. Dit is zo klein dat je het zelf niet gaat zien, maar het kan veel winst opleveren. Ook verwijderd ecofont software onnodige afbeeldingen.

Lettertypes
Er zijn lettertypes die veel meer of minder inkt nodig hebben dan andere. Lettertypes zoals Verdana, Calibri en arial hebben een hoop minder inkt nodig omdat ze geen schreef hebben. Probeer ook zo weinig mogelijk lettertypes dikgedrukt te printen.