Geen nekklachten meer met osteopathie in Haarlem

Nekklachten opgelost met osteopathie Movere te Haarlem

Nekpijn is een veel voorkomend probleem en geschat wordt dat in Nederland alleen al twee miljoen mensen last hebben van hun nek. Vrouwen hebben iets vaker last van nekpijn dan mannen, 1,1 miljoen vrouwen tegenover ruim 800.000 mannen.

Je zou zeggen dat als nekpijn zo’n veel voorkomende klacht is, er inmiddels een uitgebreid arsenaal aan oplossingen zou bestaan voor nekpijn. Aan de ene kant is dat zo, 1,6 miljoen mensen gaan bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut, maar aan de andere kant blijken nekklachten soms bijzonder hardnekkig (vergeef me de woordspeling). Ook de huisarts ziet zijn of haar deel van de patiënten met soms ondraaglijke pijn in de nek. Gelukkig vinden steeds meer mensen hun weg naar de osteopaat, b.v. naar mij in Haarlem.

De gevolgen van nekpijn.

De implicaties van nekpijn mogen niet onderschat worden. Nekpijn kan heel makkelijk leiden tot uitval uit het arbeidsproces, mede doordat nekklachten vaak gepaard gaan met andere klachten zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen en zelfs stemmingsproblemen. Nekpijn kan ronduit invaliderend zijn. Daarnaast kunnen het chronisch gebruik van bijvoorbeeld pijnstillers weer in sommige gevallen leiden tot leverschade, bloedingen of hoofdpijnen. Osteopathie zoals ik in Haarlem praktiseer is veilig en volledig natuurlijk.

Waarom nekklachten soms lastig op te lossen zijn.

Nekpijn lijkt een duidelijke oorzaak te hebben. Veel therapeuten onderzoeken de spieren van de nek of de gewrichten van de wervelkolom en oordelen vervolgens dat de nek niet goed beweegt en geven oefeningen om dit te verbeteren.

Helemaal geen onlogische gedachte, want als je aan de spieren in de nek voelt, voelen die ook hard aan en als je de nek draait merk je duidelijk een beperkte bewegelijkheid. Toch zie ik in mijn praktijk voor osteopathie in Haarlem veel nekpijn patiënten die al een heel medisch traject achter de rug hebben en geen oplossing hebben kunnen vinden, hoe kan dat? Dat komt omdat de eigenlijke oorzaak van nekpijn vaak niet uit de nek komt.

De oorzaak van nekpijn

Osteopathie werkt onder andere met het gegeven dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Alle spieren in het lichaam lopen als het ware in elkaar over. Dit is omdat je nooit maar één spier tegenlijk gebruikt, maar altijd spiergroepen. Kijk maar eens naar een marathonloper. Als een marathonloper hardloopt zie je niet alleen zijn benen bewegen, maar zie je ook de spieren van de romp, armen en nek aanspannen.

Een consequentie van deze verbindingen is dat ook een verkeerde spanning door de spieren kunnen worden “doorgegeven” en zo in de nek uitkomen.

Als osteopaat in Haarlem onderzoek ik dus niet alleen de nek, maar het hele lichaam. Ik onderzoek bijvoorbeeld ook buikorganen, de wervelkolom en de schedel, op zoek naar de spanning die uiteindelijk de nekpijn veroorzaakt. Omdat ik zo breed kijk naar het lichaam vind ik bijna altijd snel de oorzaak en los ik de klachten ook snel op.

Axel Staps, osteopaat

Movere praktijk voor Osteopathie, Haarlem