Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?

Op het moment dat een dierbaar familielid of vriend komt te overlijden, breekt er een zware periode aan voor nabestaanden. Iemand verliezen die zoveel voor je betekent is dan ook niet gemakkelijk. Echter is het belangrijk om je te realiseren dat de wereld niet stilstaat, ook al voelt dit voor jou wél zo. Vroeg of laat zal je je verdriet, pijn en gemis een plekje moeten geven, om de draad van het leven weer op te pakken. Hoe moeilijk dat ook is. De dood is een onderdeel van het leven waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Vergeet daarom niet dat de meeste mensen jouw begrijpen en zich kunnen inleven in jouw verdriet. Het rouwproces is al lastig genoeg, waardoor het belangrijk is om je te realiseren dat je er niet alleen voor staat. Er is namelijk altijd wel iemand met wie je kunt praten over je gevoelens. Het proces van rouw en verwerking blijft erg lastig, om het iets gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Richt het rouwproces in zoals jij dat prettig vindt
Als een naaste komt te overlijden voelt het voor veel mensen alsof zij een deel van zichzelf zijn verloren. Het gevoel van incompleetheid, is erg verdrietig. Toch is het zo dat tijd de pijn van het verlies zal verzachten. Het is erg lastig in te schatten wanneer je je weer wat beter zal voelen. Iedereen is immers anders, wat maakt dat iedereen anders omgaat met het verlies van een dierbare. Daarnaast gaat rouwen in fases wat maakt dat dit een lang proces kan zijn. Helaas is er geen handboek die je tot in detail vertelt wat je moet doen om je beter te voelen. Nogmaals, iedereen is anders waardoor dit heel persoonlijk is. De een vindt het fijn om herinneringen aan de overledene op te halen, terwijl de ander het fijner vindt om zo snel mogelijk de draad op te pakken en door te gaan met het leven. Realiseer je dat er niet zoiets als ‘’goed’’ of ‘’fout’’ bestaat wanneer het om rouwverwerking gaat. Voel zelf aan waar je je comfortabel bij voelt.

Het belang van een passend afscheid
Een belangrijk onderdeel van het rouwproces is een mooi en waardig afscheid. Vooral als je erg close bent geweest met de overledene is het belangrijk dat je betrokken bent bij het afscheid. Jij kende de overledene erg goed dus kun jij ook het beste een inschatting maken van hoe het afscheid zou moeten zijn. Toch geldt ook hier dat je er niet alleen voor staat. Schakel de hulp in van vrienden en familie en laat je adviseren door een begrafenisondernemer. Deze zal je namelijk helpen met praktische zaken die komen kijken bij het regelen van een uitvaart.