Hoe voorkom je bloedluis?

Bloedluizen houden van warmte. Het is raadzaam om preventieve maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de rode mijten buiten blijven, vooral in het voorjaar en de zomer zijn ze het meest actief en maken ze van bijvoorbeeld kippen het leven zuur. Omdat ze vaak in kieren en gaten zitten is het moeilijk om ze te verwijderen tijdens het schoonmaken. In dit artikel enkele tips om bloedluis te voorkomen.

Tips om bloedluis te voorkomen:

We zijn allemaal bang voor problemen met bloedluis. Net als jij, zijn ook kippen bang voor de luizen. Je kunt het vergelijken met slapen in een hotelkamer waar ’s nachts 80.000 zoemende vliegen rond je bed zoemen. We maken deze vergelijking omdat mijten ’s nachts actief zijn, dus op het moment dat kippen zouden moeten rusten. Het is raadzaam om vroeg te beginnen met de bloedluispreventie. De 3 onderstaande tips kunnen ervoor zorgen dat je een invasie voorkomt.

Start de behandeling voordat de eerste mijt arriveert

Als de luis binnen is, kan het probleem heel snel escaleren. Een volwassen luis legt 8 eieren per dag. Deze eieren komen na 2 tot 3 dagen uit en een paar dagen later leggen ze zelf eieren. Het aantal mijten groeit dus exponentieel. Voor je het weet is het hele kippenhok vol met eieren en volwassen bloedluizen. Daarom is het verstandig om de behandeling te starten voordat de eerste luizen arriveren. Het begin van de lente is het ideale moment om met de behandeling te beginnen. Je zou bijvoorbeeld tijdig kunnen beginnen met de inzet van roofmijten deze eten de eitjes van de bloedluis op en zijn niet schadelijk voor de kippen.

Controleer de kooien regelmatig op tekenen van mijten

Het is raadzaam om de kooien een keer per week op mijten te controleren en schoon te maken (dit moet je overigens niet doen als je roofmijten hebt ingezet). Maar hoe kun je zien of er mijten binnen zitten? Naast de gebruikelijke symptomen zoals opgewonden dieren die ’s nachts niet langer willen roosteren, kun je de volgende truc uitproberen:

Mijten verstoppen zich overdag. Dus door een zelfgemaakte schuilplaats onder de zitstok vast te maken, kunt je eenvoudig controleren of er mijten zijn en hoeveel er zijn. Je legt een stuk karton, zoals het golfkarton, van een pak beschuiten in een stukje PVC. Je rolt het stuk karton op en stopt het in de buis. Vervolgens maak je de buis onder de zitstok vast. Zodra het licht wordt, zullen de mijten zich hier verbergen, ze houden van de hoeken en gaten die worden gevormd door de golving. Het is eenvoudig om deze tube elke week te controleren en je weet meteen wanneer je in actie moet komen.

Gebruik geen insecticiden, maar natuurlijke producten

Wanneer je insecticiden gebruikt, worden de luizen immuun voor deze chemische bestrijdingsmiddelen. In eerste instantie werken ze, maar je zult nooit in staat zijn om van alle bloedluis af ​​te komen. Dit omdat deze chemische producten geen effect hebben op de larven, alleen op de volwassen. Dus er zullen altijd eitjes in de kooi zijn en zoals hierboven beschreven, reproduceert een luis zich razendsnel. Dus binnen de kortste keren zal de kooi weer vol met bloesluis zitten, die nu immuun zijn voor de chemische insecticiden. Gebruik daarom biologische bestrijders.