Hoe zet je servies op tafel?

Geef je een etentje thuis en ben je benieuwd hoe je een tafel op een sierlijke manier kunt dekken? Je kan natuurlijk een mooi moment hebben om te vieren, daar hoort dan ook speciaal servies bij. Je zal waarschijnlijk een aantal gangen serveren en zult dus meer borden en meer bestek nodig hebben dan normaal. Wil je weten hoe dit moet, blijf dan vooral lezen.

Hoe hoor je een tafel te dekken?

Makkelijk beginnen? Begin met een lege tafel en leg hierop een tafellaken. Je kunt hieronder ook een molton onder leggen, dit dempt het geluid van de borden en het bestek.

Stap één is het plaatsen van de borden op vingerbreedte vanaf de tafelrand. Tussen de borden moet ongeveer vijftig centimeter afstand zitten zodat de gasten niet al te krap zitten. Natuurlijk ligt het er wel aan hoe groot jouw tafel is, maar dit is in ieder geval de ideale lengte. Heb je een luxe diner? Plaats dan onderborden waarop je telkens een ander bord zet. Dit doe je voor het voorgerecht, het hoofdgerecht en het nagerecht. Vervolgens leg je het servet op het onderbord (of je maakt er een creatie van).

Hoe en waar leg je het bestek?

Allereerst is het goed om te weten dat je voor elke gang nieuw bestek gebruikt. De regel is dat je van buiten naar binnen dekt dus het bestek dat aan de buitenkant ligt wordt als eerste gebruikt. Behalve het bestek dat je gebruikt voor het nagerecht, dat leg je horizontaal boven het bord. Ook goed om te weten, is dat je vorken en lepels met de holle kant naar boven dekt.

Hoe ze je de glazen op tafel?

Voordat je bepaalt welke glazen je gaat gebruiken is het verstandig om de verschillende dranken te bedenken. Dan weet je precies welke glazen je nodig hebt. Een rode wijn hoort namelijk een groter glas dan een witte wijn. Het glas dat de gasten eerst gaan gebruiken staat rechts, en in die volgorde steeds verder links. Het waterglas staat helemaal links.

Tot slot wil ik iedereen die op zoek is naar echt uniek servies doorverwijzen naar Aronson om de blits te maken op alle gangen.