Innovatie met zonne-energie

Over de hele wereld merken we de effecten die het broeikaseffect op onze aarde heeft en zien we de uitputting van niet-hernieuwbare bronnen. Het is daarom steeds belangrijker dat we duurzame oplossingen vinden voor deze problemen. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals het zonlicht kan onze afhankelijkheid en uitstoot van fossiele brandstoffen aanzienlijk verminderd worden. In de afgelopen jaren hebben er veel innovaties plaatsgevonden op het gebied van zonne-energie. Een aantal van deze innovaties wil ik in deze blog met jullie behandelen.

Zonneramen
Zonneramen zijn gemaakt van zonnepanelen die goed in staat zijn om zonne-energie op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Het is mogelijk om zonneramen voor ieder soort raam te gebruiken. Dit geeft pandeigenaren de mogelijkheid om zelfstandig elektriciteit te generen.

Voertuigen op zonne-energie
Sinds Australië in 2013 voor de eerste keer een op zonne-energie werkende bus introduceerde, heeft zonne-energie transport een hele lange weg afgelegd. Tegenwoordig ondergaat de luchtvaart bijvoorbeeld een enorme verandering met nieuwe prototype, zoals de Solar Impulse 2. Dit was het eerste op zonne-energie werkende vliegtuig dat een ronde om de wereld heeft kunnen maken. Door meer voertuigen op zonne-energie te laten werken, hoeft er minder fossiele brandstof gebruikt te worden.

Kleding op zonne-energie
Het concept is al jaren lang in ontwikkelen. Sommige grote mode-labels willen klanten lokken met innovatieve kleding en accessoires. Deze moeten in staat zijn om draagbare apparatuur op te laden zoals telefoons en Ipads. Pauline van Dongen, een bekende Nederlandse modeontwerper, heeft een volledige collectie gemakt die tot één watt elektriciteit kan produceren. Dit is genoeg om draagbare apparatuur op te laden voor een paar uur.

Zonne-energie bomen
‘Bomen’ die zonne-energie kunnen produceren is een nieuwe innovatie die moet helpen het gebruik van fossiele brandstof tegen te gaan. Wetenschappers van het technische centrum van VTT in Finland, hebben prototype-installaties ontwikkeld. Deze zijn in staat om zonne-energie te oogsten en op te slaan om draagbare apparaten en straatverlichting van stroom te voorzien. Ze kunnen overigens ook geplaatst worden in woestijnen, golfbanen en bedrijventerreinen.

Zonne-energie spray
Een Brits bedrijf behaalde vorig jaar veel publiciteit door te beweren dat het in staat is om een spray te ontwikkelen die zonne-energie kan produceren. Het idee is namelijk om zogeheten perovskieten te mengen met een vloeibare oplossing. Hoewel er veel vragen over het product zijn ontstaan over de lange termijn, beschrijven veel mensen de mogelijkheid om alledaagse producten en voorwerpen om te toveren in zonne-energie generatoren als baanbrekend.