Je vloer bedekken met tapijt: alle verschillende soorten

Veel mensen hebben tapijt in huis. Het is zacht aan je voeten en ziet er warm en gezellig uit. Als je echter ooit online of in een winkel naar tapijt hebt gekeken, weet je dat tapijt in allerlei soorten, materialen en structuren komt. De keus voor een geschikt tapijt lijkt haast onmogelijk. In tegenstelling, er zijn zo veel verschillende tapijten dat er voor iedereen wel een geschikt tapijt is. Lees hier welke verschillende soorten tapijten er zijn.

Laagpolige tapijten
Thuis wordt er vaak gekozen voor laag- of hoogpolig tapijt. Zo bestaat er laagpolig tapijt met lussenpool, waar de polen van het tapijt in de lussen op de rug van het tapijt zijn geplaatst. De bocht van die lussen vormt dan de bovenkant van het tapijt. Deze soort slijt niet snel en neemt weinig vuil op. Echter voelt dit tapijt wat minder zacht aan. Voor thuis is dit tapijt erg geschikt.

Een andere soort laagpolig tapijt is het tapijt met een reliëfbouclé. Hierbij hebben de polen in het tapijt verschillende hoogtes. Dat zorgt voor patronen in het tapijt. Dit soort tapijt slijt niet snel en is goed schoon te houden, maar ook dit tapijt voelt niet erg zacht aan. Wederom geschikt voor in huis.

Hoogpolige tapijten
Hoogpolig tapijt is te krijgen met een frisé-structuur of een shagstructuur. Bij een frisé-structuur zijn de polen gesneden en ingewikkeld. Daardoor krullen ze in plaats van rechtovereind te staan. Dat zorgt voor een speels effect. Dit tapijt voelt zacht aan en geeft de ruimte een warme uitstraling. Vuil is slecht zichtbaar in dit tapijt. Daarentegen neemt het veel viezigheid op en dit is lastig schoon te maken.

Hoogpolige tapijten met een shagstructuur lijkt misschien op het tapijt met frisé-structuur, maar heeft langere polen. De polen staan niet recht op maar vallen om. Het tapijt ziet er warrig uit. Zo’n tapijt voelt zacht aan en geeft een luxe uitstraling. Ook bij dit tapijt heb je het nadeel dat vuil gemakkelijk opgenomen wordt, wat lastig te reinigen is.

Overige tapijten
Als laatst heb je misschien wel eens gehoord van project- of sisaltapijten. Projecttapijt wordt voornamelijk gebruikt bij het bedekken van vloeren in bedrijven, winkels, hotels etc. Dit tapijt is een stuk sterker dan tapijt wat je thuis neerlegt. Projecttapijt is slijtvast, vuilafstotend en onderhoudsvriendelijk. Een sisaltapijt is gemaakt van honderd procent natuurlijke producten. Het is sterk, van goede kwaliteit en geeft een ‘stoerdere’ uitstraling dan bijvoorbeeld wol.