Kunstgras onderhouden in de winter

Kunstgras is ideaal en uit veel tuinen niet meer weg te denken. Het hele jaar door is je tuin groen en bovendien heb je maar weinig werk aan een gazon met kunstgras. Ook voor mensen met hooikoorts is kunstgras een geschikte oplossing. Wat fijn is aan kunstgras, is dat je niet bang hoeft te zijn dat het er in de winter lelijk uit gaat zien. Echter kost je mooie kunstgras ook in de winter iets van aandacht. Hoe ga je om met vorst, sneeuw, of ijs? Lees hier wat je in de winter wel of niet moet doen met kunstgras.

Misschien ben je bang dat sneeuw en vorst jouw mooie, groene gazonnetje lelijk maken. Als jouw kunstgras van goede kwaliteit is, zullen deze factoren geen negatief effect hebben op het uiterlijk van het kunstgras. Het is gewoon mogelijk om net als altijd over het gras te lopen, ook als er sneeuw ligt of als het gevroren heeft. Ook zal gras van goed kwaliteit niet afbreken.

Voorkom dat er toch schade ontstaat
Iets waar je uit mee moet kijken, is het verwijderen van sneeuw of ijs. Normaal gesproken brengen sneeuw of ijs geen schade toe aan het kunstgras. Als er echter overheen gelopen is en de sneeuw zit vastgevroren, is het wel mogelijk dat er schade ontstaat aan het kunstgras. Ook bij het beste kunstgras is dit het geval. Door de laag ijs die is ontstaan tussen de grassprietjes is de kans op schade groot. Wil je het wel weghalen, doe dit dan zodra de sneeuw is gevallen en dus nog ‘vers’ is. Zo kun je toch nog een paadje maken waar je zonder problemen kan lopen. Gebruik bij voorkeur een plastic sneeuwschuiver in plaats van een metalen. Wanneer je een metalen sneeuwschuiver gebruikt, bestaat er ook een kans op lichte schade.

Wel of geen zout gebruiken?
Eventueel is het mogelijk om zout te gebruiken om het laten smelten van de sneeuw te versnellen. Wel is dit verschillend per grasmat. Om honderd procent zeker te zijn van je zaak, zou je contact op moeten nemen met de winkel of het bedrijf waar je het kunstgras aangeschaft hebt. Op lang termijn kan er wel schade ontstaan, of gaat de drainerende werking van het gras niet meer optimaal werken. Je kan dus beter de natuur zijn werk laten doen, en de sneeuw of vorst natuurlijk laten smelten.