Leven met hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is niets anders dan een allergie tegen pollen oftewel stuifmeel. Bij mensen die hooikoorts hebben reageert het afweersysteem te heftig, want pollen op zich zijn niet schadelijk voor ons. Velen onder u hebben er mee te maken. De één wat minder dan de ander, maar het is een veelvoorkomende aandoening. De overgevoeligheid voor pollen is wijdverspreid en kan voor heel wat lastige verschijnselen zorgen.

Diagnose en symptomen

De symptomen zijn meestal een lopende of juist verstopte neus, veelvuldig niezen, tranende en jeukende ogen, een droge en/of jeukende keel en soms ook een kriebelhoest. De huisarts kan de juiste diagnose stellen. Hij/zij zal u vragen wanneer de klachten het hevigst zijn. Ook is navraag over uw thuissituatie nodig. Zo kunnen dezelfde allergische verschijnselen ook door bijvoorbeeld een huisdierallergie ontstaan. Bij twijfel kan de huisarts een allergietest uitvoeren.

De invloed van hooikoorts op het dagelijks leven

Wanneer u het onbehandeld laat kunnen de allergische reacties u het leven behoorlijk zuur maken. Rode en jeukende ogen, een snotterneus en veelvuldig niezen zijn immers geen pretje. Toch is er medicatie die de klachten kunnen doen verdwijnen of sterk kunnen doen afnemen.

Behandeling

Een neusspray op natuurlijke basis of vervaardigd met antihistaminica biedt soms al uitkomst. Oogdruppels bieden uitkomst wanneer het ook enkel uw ogen zijn die hinder ondervinden. U kunt er ook voor kiezen om pilletjes met antihistaminica te nemen. Het duurt dan iets langer voor deze werken, maar eens ze aanslaan bieden ze vaak tot wel 24 uur bescherming. Immunotherapie is een behandeling die langer duurt en neemt meerdere bezoeken aan de arts en niet iedereen bereikt het gewenste resultaat. Raadpleeg uw arts voor de beste behandeling.

Tips

Blijf weg van de bron voor uw allergie. Grasvelden of bloemenvelden kan men het best vermijden als ze in bloei staan. Borstel uw haar vaker de pollen gaan namelijk ook op uw haren en kleding zitten. Kies voor een geschikte vakantiebestemming. Aan zee en in de bergen zitten er aanzienlijk minder pollen in de lucht dan op het platteland. Logisch denken en het gebruik van medicatie kunnen het leven een stuk aangenamer maken.