Machinaal graven? Regel een Klic-melding via KLICAPP!

Ben jij er al van op de hoogte dat je wettelijk verplicht bent een Klic-melding te doen als je machinaal wilt graven? Volgens wet WIBON (voorheen WION) zijn zowel particulieren als bedrijven verplicht een melding te doen om schade en eventuele boetes te voorkomen. Vlak onder het grondoppervlak liggen vaak hele netwerken van elektriciteitskabels en leidingen die flink beschadigd kunnen raken tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig kan er eenvoudig en snel een Klic-melding gedaan worden op www.klic-app.nl om vervelende situaties te voorkomen.

De voordelen
Alle informatie en documenten die je nodig hebt om schade en boetes te voorkomen, heb je dankzij de app ten alle tijden bij de hand. Indien je voorkeur toch ligt bij fysieke documenten, kan je met een paar klikken belangrijke stukken uitdraaien. De keuze is dan ook volledig aan jou.

Zo werkt het
In slechts vier eenvoudige stappen doe je al een Klic-melding. De eerste stap binnen dit proces is het invullen van de locatie waar je wenst te graven. Je kunt ervoor kiezen postcode en huisnummer in te geven of gebruik te maken van RD-coördinaten. De website biedt daarnaast ook de optie om live locatiegegevens te delen. Als je je op het moment van aanvraag op de graaflocatie bevindt, kun je deze gebruiken. De juiste coördinaten worden dan automatisch doorgestuurd en verwerkt. De volgende stap in dit proces omvat de werkzaamheden die je uit wilt voeren op de geselecteerde locatie. Eenvoudig selecteer je tot wel zes type werkzaamheden waarna je de geschatte start- en einddatum van alle werkzaamheden ingeeft. Belangrijk is hierbij wel dat je je realiseert dat een Klic-melding 20 werkdagen geldig is.

Als alle bovenstaande stappen zijn afgerond, voorzie je de aanvraag van NAW-gegevens. Doe je regelmatig aanvragen? Dan is het handig om een account aan te maken. Dit scheelt in het vervolg namelijk tijd en brengt ook andere voordelen met zich mee. Als je de aanvraag hebt voorzien van de juiste gegevens volgt de betaling, waarna de melding via een link kan worden geraadpleegd in de app.

KLICAPP handelt niet voor of namens het Kadaster.