Tips om overlast van ongedierte te voorkomen

Ongedierte bestrijden lijkt vaak heel eenvoudig! Een paar muizenvallen, wat mollenklemmen en een chemische bestrijdingsspray doen hun werk. Toch blijkt er vaak veel meer ongedierte in woningen voor te komen, dan men op voorhand verwacht. In dit artikel geven we samen met De Bestrijdingsbrigade een aantal handige tips, om overlast van ongedierte te voorkomen. Niet alleen is het een onhygiënisch idee dat er veel ongedierte in uw woning actief is, ook kan ongedierte gezondheidsrisico’s veroorzaken. In het bijzonder voor jongere kinderen en senioren. Denk bijvoorbeeld aan vliegen, die bacteriën van buiten bij uw woning mee naar binnen kunnen nemen. Als ze met deze bacteriën aan hun pootjes op uw boterham of aardappels gaan zitten, loopt u het risico om ziek te worden.

Sluit etenswaren na gebruik altijd goed af
Zolang er geen prikkels voor ongediertesoorten om bij uw woning naar binnen te glippen, zullen ze dit ook niet doen. Prikkels worden onder meer gevormd door kruimels op het aanrecht of op de grond, etenswaren die niet goed zijn afgedekt, enzovoorts. Om de kans op ongedierte in huis te verkleinen, is het raadzaam om etenswaren altijd in afgesloten verpakkingen te bewaren. Er zijn handige knijpers verkrijgbaar, waarmee ook pakken goed afgesloten kunnen worden. Dit minimaliseert de kans dat ongediertesoorten bij uw eten kunnen komen!

Vervang de afvalzak in de prullenbak dagelijks
Naast het goed verpakken van etenswaren, is het minstens zo belangrijk om de afvalzak in uw prullenbak regelmatig te verschonen. Het gebruik van een prullenbak zonder afvalzak is logischerwijs sterk af te raden. Etenswaren die in de afvalzak worden gegooid kunnen gaat rotten, wat ongedierte aantrekt. Door de afvalzak dagelijks te vervangen kunnen vliegen, fruitvliegjes en soortgelijke ongediertesoorten relatief eenvoudig buiten uw woning worden gehouden. Zet een afvalzak nooit op uw balkon of net buiten uw woning. De afvalzak kan in dit geval worden opengepikt door vogels, of worden open geknaagd door muizen en ratten.

Plaats preventieve vallen tegen ongedierte
Eerder werd al beschreven dat veel woningbezitters preventief muizenvallen plaatsen. Dit is een slimme keuze! Zorg er wel voor dat u de muizen- en rattenvallen regelmatig controleert op kadavers. Een kadaver die al enige tijd in de val zit kan immers andere ongediertesoorten aantrekken! Daarbij is dit zeer onhygiënisch. Niet alleen voor muizen en ratten kunt u preventief vallen plaatsen. Ook zilvervisjes of bijvoorbeeld mieren kunnen met dergelijke vallen gevangen worden. De kans op een ongedierteplaag wordt op deze manier aanzienlijk kleiner!