Toepassingen van trekveren

Als je erover nadenkt dan kom je ze overal tegen, terwijl je er vaak niet bij nadenkt. Veren, in alle verschillende vormen, werkingsmechanismen en maten, zijn uit machines en industriële omgevingen niet meer weg te denken. Ook onze eigen lichamen bevatten effectief werkende veren. Denk aan de werking van pezen en spieren bij een atleet die sprint, springt of van richting verandert. Een van de bekendste veren is de trekveer. Je gebruikt ze dagelijks. Heb je je wel eens afgevraagd wat de eigenschappen van trekveren zijn en wat je allemaal met ze kunt doen?

Wat zijn trekveren precies?
De naam zegt het al. Een trekveer werkt door eraan te trekken. Trekveren zijn meestal spiraalvormig en flexibel genoeg om uit te rekken. Door een trekveer uit te rekken, ontstaat er een mechanische spanning. Hiervoor is kracht nodig. Neem je de kracht weg, dan zullen trekveren weer in de oorspronkelijke positie raken. De meeste trekveren zijn ofwel van blank verenstaal gemaakt, ofwel van roestvrij verenstaal. Verenstaal is zo gemaakt dat het grote krachten kan weerstaan. Het maakt niet uit hoe vaak je een trekveer gebruikt, het zal zijn structurele integriteit behouden. zodat het voor langere tijd dienst kan doen.

Waar kom je trekveren tegen?
Je kunt als stelregel hanteren dat hoe dikker de draad van de trekveer is, hoe groter de kracht is die het kan weerstaan. Dat houdt in dat je ook bijzonder veel kracht moet gebruiken om een dikke veer uit te rekken. Welke toepassing je ook voor ogen hebt, de lengte en de dikte van je trekveer is belangrijk om te bepalen of een specifieke trekveer geschikt is. Trekveren moeten ook vastgezet kunnen worden. Dit gebeurt met hun ogen, die aan beide uiteinden van trekveren te vinden zijn. Je kunt trekveren tegenkomen in je balpen, in trampolines, fitnessapparatuur, maar ze worden ook gebruikt als spanners om doeken strak te hangen.

Bij wie kun je terecht voor goede trekveren?
Als je op zoek bent naar een specifieke trekveer met Engelse ogen, Duitse ogen, veerproppen of dubbele ogen, kijk dan eens in het assortiment van De Spiraal. Zij leveren niet alleen trekveren, maar ook drukveren, torsieveren, stempelveren, schotelveren en klokveren. Ze hebben een uitgebreide collectie veren in verschillende maten, voor alle mogelijke toepassingsgebieden. Weet je niet welk veersysteem jij het beste kunt toepassen? Neem dan eens contact op met onze productspecialisten. Ze zijn je graag van dienst en weten zeker dat ze je een passende oplossing kunnen aanbieden.