Voorkomen dat een accu doodgaat in de winter

Accu’s ontwikkelen zich in een rap tempo, ze worden steeds beter en gaan steeds beter stuk. Toch gebeurt het nog vaak dat mensen die naar hun werk willen gaan er achter komen dat de accu leeg is. Een accu heeft ook een levensduur, (4 tot 6 jaar) en zal dus niet voor altijd blijven werken. Vooral als de temperatuur laag is is de kans op een lege of kapotte accu groot. Is je accu kapot gegaan en wil je een lood of gel accu kopen bij Intercel? Maak dan gebruik van de volgende tips.

Controleren
Controleer je accu regelmatig, met een spanningsmeter kun je checken of er nog genoeg spanning op staat. Bij een draaiende motor is een spanning van ongeveer 14 volt gewenst, als de waarde veel lager is is de kans groot dat er iets mis is. Houdt ook goed de leeftijd van de accu in de gaten, accu’s ouder als 4 jaar zitten in de gevarenzone.

Onderhouden
Je accu kan het het beste volhouden als het goed schoon en droog blijft, dit voorkomt namelijk lekken en het verlengt de levensduur. Alleen als de accu loodzuur bevat is deze vaak onderhoudsvrij. Toch is het handig om jaarlijks het vloeistofniveau te checken, helaas is dat niet bij alle accu’s mogelijk, dan is de enige oplossing de accu te vervangen.

Korte ritten vermijden
Ritjes van minder dan een half uur zijn niet goed voor de accu, dan is de accu nog niet echt opgewarmd en dan is opladen niet of slechts beperkt mogelijk. Auto’s die vaak kortere afstanden rijden kunnen op ten duur problemen krijgen met de accu omdat hij nauwelijks wordt opgeladen.

Warming-up
Net als bij een workout, is het voor een accu fijn als je hem voor gebruik even laat zweten. Als je een aantal minuten voor het starten van de auto even de lampen aan zet kan de accu al wat warmer worden.

Start-stop systeem
Hoewel een start-stop systeem milieuvriendelijk is voor de auto in situaties waar je vaak stil staat, vraagt het heel veel van de accu, probeer er dan ook in de winter geen gebruik van te maken en het uit te schakelen. Overigens doen veel systemen dit al automatisch als de temperatuur op een bepaald niveau is.