Waar je aan dient te denken bij het aanvragen van een domeinnaam

Voor je aan de slag kunt gaan met het opzetten van een nieuwe website, zal je een domeinnaam aan moeten vragen. Onder de domeinnaam verstaan we eigenlijk niets meer, dan de url die door een bezoeker wordt ingetikt. Bij het bestellen van een domeinnaam zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van de domeinnaam, de woorden die in de domeinnaam verwerkt worden, het gebruik van een streepje, enzovoorts. Het uitzoeken van een goede domeinnaam is onder meer van belang voor het behalen van hoge posities in de zoekmachines. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Geschikte partij vinden voor het registreren van domeinnamen
Een domeinnaam registreren begint bij het vinden van een geschikte partij. Er zijn verschillende Nederlandse aanbieders van domeinnamen te vinden, waar het aanvragen van een domeinnaam doorgaans niet meer kost dan tien euro per jaar. In het eerste jaar profiteer je zelfs vaak nog van een prijs van enkele euro’s.

Het kan verstandig zijn om naast de .nl-domeinnaam voor je website ook direct een .com- en wellicht .be-domeinnaam aan te vragen. Zo voorkom je dat deze domeinnamen door een concurrent worden weggekaapt.

Domeinnaam kort en krachtig houden
Zoals eerder beschreven werd, is het bij het registreren van een domeinnaam belangrijk om deze kort en krachtig te houden. Kies bijvoorbeeld enkel voor de naam van je bedrijf en kort deze waar mogelijk af. Houd er hierbij rekening mee dat het voor bezoekers nog wel duidelijk moet zijn, wat ze kunnen verwachten als ze je domeinnaam intikken. Bij een algemenere website is het raadzaam om het belangrijkste zoekwoord van de website, vaak het hoofdonderwerp, in de domeinnaam op te nemen. Is een domeinnaam al bezet? Wees in dat geval creatief, maar voorkom het gebruik van streepjes.