Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

Het moment is daar: je hebt een makelaar nodig. Of het nu voor de aan- of verkoop van een huis is, het is belangrijk om een makelaar te kiezen die bij je past. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een makelaar? Hieronder vind je enkele tips die je helpen bij het maken van je keuze. Kies in ieder geval een makelaar die is aangesloten bij NVM, VastgoedPRO of VBO.

Onderzoek en vergelijk

Neem niet meteen contact op met de makelaar van je buren, maar kijk eerst eens goed rond. Ga eens na of er in de buurt een aantal makelaarskantoren zitten en bekijk de websites. Hoe presenteren de makelaars zich? Welk gevoel krijg je bij de makelaar? Is de makelaar deskundig en toegankelijk? Wat vind je van de foto’s die deze makelaar plaatst? Hoe is de bereikbaarheid van de makelaar? Tevens kun je in je omgeving rondvragen naar de ervaringen van familie, vrienden en kennissen met bepaalde makelaarskantoren. Om het wat makkelijker voor jezelf te maken, kun je ook kiezen voor een vergelijkingssite van makelaars waar je vrijblijvend offertes kunt opvragen.

Vrijblijvend kennismaken

Je lijstje met mogelijke makelaars is ingekort. Op dit punt kun je de verschillende makelaars uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek. Geef makelaars de kans om zichzelf te presenteren. Stel dat je met deze makelaar in zee gaat. Welke kosten kun je dan verwachten? En zijn er nog eventueel bijkomende kosten? Als het gaat om een aankoopmakelaar: heeft de makelaar zicht op huizen die binnenkort op de markt komen? En bij een verkoopmakelaar: kan de makelaar al een indicatie van de vraagprijs geven en deze ook motiveren?

Volg je gevoel!

Je hebt onderzoek gedaan naar de makelaars in je buurt en advies gekregen van vrienden, familie en collega’s. De makelaars die het beste uit de bus komen zijn inmiddels bij je langs geweest voor een oriënterend gesprek. Je weet nu welke makelaar welke kosten rekent. Op dit moment is het belangrijk om goed naar je gevoel te luisteren alvorens je een beslissing neemt. Want wat doe je als de voordeligste makelaar al vanaf het begin moeilijk te bereiken is? Of als deze makelaar erg onnauwkeurig overkomt? Er moet een klik zijn tussen jou en je makelaar, want jullie gaan hoogstwaarschijnlijk veel contact hebben. Kies daarom niet meteen voor de goedkoopste makelaar of de makelaar die de hoogste vraagprijs voor jouw huis denkt te krijgen.