Waarom starters het zo moeilijk hebben!

Uw wilt uw eerste huis kopen? Dan komt er veel op uw af. Het is helaas niet meer zo makkelijk als vroeger. Zeker bij het kopen van uw eerste woning. Want starters hebben het tegenwoordig erg moeilijk op de huizenmarkt. De huizenprijzen stijgen de pan uit en het financieren van een huis was nog nooit zo moeilijk als nu. De regels worden elk jaar maar strenger en dient iedereen tegenwoordig steeds meer eigen geld te hebben. Juist nu is het zo aantrekkelijk en voordelig om een huis te kopen want de hypotheekrente is momenteel zeer laag.

De reden dat starters op steeds latere leeftijd hun eerste huis kopen!
Vandaag te dag is het grootste probleem de studieschuld. Een aantal jaar geleden is de studiefinanciering afgeschaft door de overheid. Hierdoor moeten studenten steeds vaker lenen om hun studie te betalen. Met als gevolg dat studenten vaak blijven zitten met een hoge studieschuld. Om deze reden krijgen ze geen hypotheek en zullen ze dus eerder een huis moeten huren in plaats van kopen.

Maar dat is niet de enige reden dat starters het moeilijk hebben. Ook de stijgende huizenprijzen leveren hier een groot aandeel aan. We zien gelukkig dat de crisis zo goed als voorbij is en de huizenprijzen al weer een tijdje flink aan het stijgen zijn. In bepaalde delen van Nederland zijn de huizenprijzen dusdanig gestegen dat het voor starters zo goed als onmogelijk is om hier een kans te maken op een huis. Gelukkig zijn in Brabant en Limburg de huizen voor starters nog redelijk betaalbaar. Maar hoe lang zal dit duren. Als u op zoek bent naar een woning bijvoorbeeld in Vught. Is het noodzakelijk dat u een makelaar in Vught neemt. De makelaar Vught heeft een goede kijk op de prijzen in de regio van Vught. De prijzen van de huizen van tegenwoordig zijn bijna niet meer bereikbaar voor twintigers en dertigers. Oftewel mensen die nog niet zo lang werken en nog geen goed salaris hebben opgebouwd kunnen het wel vergeten om een huis te kopen in deze tijd.

Als starter dient u een kapitaal achter de hand te hebben!
Naast dat de prijzen flink stijgen en jongeren bijna geen hypotheek krijgen. Is er nog een struikelblok voor starters. Namelijk het spaarpotje waar ze over moeten beschikken. Het hebben van eigen geld is noodzakelijk om een huis te kopen. Niet alleen voor de inrichting en het opknappen van een huis, maar ook bij de koop moet u een deel zelf betalen. Helaas kan dit flink in de papieren lopen. Zo dient u ten allertijden zelf de overdrachtsbelasting, advieskosten en de notariskosten te betalen. Dit wordt ook wel de kosten koper (k.k.) genoemd. U kunt er ongeveer van uit gaan dat dit zo’n 6% is van de aankoopsom. Helaas is per 1 januari 2018 de regeling inwerking gesteld dat deze kosten geheel zelf betalen dienden te worden. Wat voor heen nog gedeeltelijk of zelfs geheel meegefinancierd kon worden. Voor starters is het de eerste keer dat ze een huis kopen. Dit zorgt ervoor dat ze geen huis hebben met overwaarde en dus geen extra spaarcentje dat ze kunnen besteden bij de koop van een nieuwe woning! Kortom de positie van starters in vergelijking met veel doorstromers op de huizenmarkt is niet zo voordelig.

Als starter val je tussen wal en schip
Als starter op de woning markt val je helaas heel vaak tussen wal en schip. Zo verdien je te veel om in aanmerking te komen voor een huurwoning tot € 700,- en ben je snel aangewezen op de particulieren markt. Helaas komt u hier huurbedragen tegen waar u stijl van achterover valt. Want bedragen van € 1.000,- tot € 1.500,- per maand zijn niet uitzonderlijk. Dus duur huren mag wel, maar goedkoop kopen mag niet. Dit is toch niet van deze tijd. Starters hebben net als iedereen te maken met strengere inkomensnormen. Het is helaas geen uitzondering dat de hypotheeklasten hoger uitvallen dan wat de starter volgens de norm maximaal maandelijks kan betalen. Hierdoor komt de starter niet in aanmerking voor een hypotheek. Dat terwijl deze starter al jarenlang een huur betaalt die even hoog of zelfs hoger is dan de maandlasten van de hypotheek. Ik zal u een voorbeeld geven:
Stel een persoon huurt een huis voor € 1.000 per maand. Hij gaat naar een hypotheekverstrekker en wil graag een hypotheek die hem € 800,- per maand kost. Volgens de inkomensnormen kan deze persoon maar een maandlasten € 700,- per maand dragen. In dit geval krijgt de persoon in kwestie geen hypotheek verstrekt en dat terwijl hij al jarenlang zijn huur van € 1.000,- per maand keurig en netjes betaald. Helaas valt zo dus de starters onder ons echt tussen wal en schip!

Het is echt een beetje krom geregeld.
Want zoals ik hier boven al zei, mag een starter die al jarenlang een huur van € 1.000,- per maand betaald geen hypotheek van € 800,- per maand af sluiten. Maar stel u eens voor u bent helemaal geen starter. U heeft al een huis en wil deze verkopen. Er is geen overwaarde en u begint eigenlijk weer vanaf voor af aan. Het enige verschil is u heeft al jarenlang een hypotheek betaald van € 1.000,- per maand en wil nu een nieuwe hypotheek die u € 800,- per maand kost. Ook in dit geval voldoet uw huidige inkomen niet aan de inkomensnormen om € 800,- per maand te besteden aan uw hypotheek. Maar omdat u geen starter bent en wel al jarenlang € 1.000,- per maand betaald aan hypotheek. Krijgt u in de meest gevallen zonder pardon een prachtige nieuwe hypotheek.

Wij slaan de handen in een!
Steeds meer hypotheek verstrekkers zien dit probleem ook. Zij zijn van mening dat de maandelijkse maximaal te betalen hypotheeklast voor woningzoekers die van een huur woning naar koop woning gaan anders berekend dient worden. Dat zou meer zeggen over wat de koper nu werkelijk kan betalen. Door de huidige situatie inkomensnormen die nu voor kopers gelden kunnen ze nu vaak geen kant op! Het voorstel van diverse makelaars hebben ze gezamenlijk ingediend bij het Nibud. Echter heeft het Nibud aangegeven geen voorstander te zijn van hun ideeën. Gelukkig zijn ze wel aan het kijken naar diverse passende leennormen voor doorstromers en starters. Hoewel de budgetvoorlichtingsinstantie graag ziet dat voor elke klant aanpak op maat is. Hierbij bekijken hypotheekadviseurs wat de verschillende mogelijkheden zijn voor starters zodat die meer kans maken op de woningmarkt. Uiteraard zullen de hypotheekverstrekker dan wel mee moeten gaan in die mogelijkheden. Kortom; een huiskopen voor een starter is nog een hele opgaven!