Wat is BPM bij het importeren van een auto?

Wanneer je een auto uit het buitenland haalt, moet je verschillende extra heffingen betalen. Dit komt omdat de auto in het buitenland mogelijk veel goedkoper is dan in Nederland. Ook de BPM is een van deze heffingen. In dit artikel leggen we daarom uit wat de BPM is, wanneer deze betaald moet worden en hoe je de belasting berekend.

Iedereen betaald BPM

BPM staat voor Belasting Personen Motorvoertuigen. Wat veel mensen niet weten is dat eigenlijk iedereen BPM betaald, ook als je de auto in Nederland hebt aangeschaft. Echter is het zo dat wanneer je de auto in Nederland koopt, de BPM al bij de prijs zit inbegrepen. Hierdoor merk je er niet direct iets van dat je deze heffing moet betalen. Wanneer dit allemaal uitgerekend wordt, betaal je ongeveer 20% van de cataloguswaarde aan BPM. Dit ga je vooral merken wanneer je een auto importeert.

Wanneer je namelijk een auto importeert, ben jij zelf de importeur. Je moet dan ook zelf aangifte gaan doen bij de Belastingdienst. Het doen van deze aangifte kan best een karwei zijn, aangezien je veel gegevens over de auto moet verzamelen en de aangifte afhankelijk is van een groot aantal factoren.

Hoe bereken ik de belasting?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de bij het bepalen van de hoogte van het BPM-bedrag een eerste onderscheid wordt gemaakt:

  • Bij personenauto’s is dit afhankelijk van de CO2-uitstoot.
  • Bij bestelauto’s, kampeerauto’s of motoren is dit een percentage van de netto catalogusprijs.

Wanneer dit bepaald is, is het belangrijk om alle benodigde papieren te verzamelen. Zo heb je bijvoorbeeld een volledige optielijst nodig, de prijslijst van de auto en (afhankelijk van het land vanwaar je de auto importeert) nog bepaalde kentekenbewijzen en voertuigpapieren. Hiermee bepaal je dus de gecombineerde CO2-uitstoot bij een personenauto, of de netto cataloguswaarde bij de andere voertuigen.

Het bruto BPM-bedrag

Het bruto BPM-bedrag is het volledige bedrag aan BPM dat betaald zou moeten worden indien de auto nieuw is. Dit is het geval als deze minder dan 3.000 kilometer op de teller heeft of jonger is dan 3 maanden (bron: easyimport). Valt je auto niet in deze categorie, dan heb je recht op ‘korting’. Bedragen die in mindering gebracht kunnen worden zijn bijvoorbeeld de afschrijving van de BPM op basis van de leeftijd van je auto of op basis van handelsinkoopwaarde. Dit is de waarde die een handelaar zou betalen voor dezelfde auto wanneer deze van een particulier ingekocht zou worden.

Uiteindelijk komt er dan een bedrag uit dat aan BPM betaald moet worden. Let er wel op dat dit aangegeven moet worden bij de belastingdienst en dat dit ook gecontroleerd kan worden. Berg de papieren van de auto daarom zorgvuldig op, zodat je altijd een referentie hebt naar deze documenten en de manier waarop je het bedrag hebt berekend.