Wat weet u over vingerlassen?

Vingerlassen doe je gewoonlijk niet met de hand. Het wordt wel gedaan, door de betere meubelmakers, maar is eigenlijk gewoon te veel werk om ook commercieel te zijn. De machines die gebruikt worden bij het vingerlassen zijn dan ook in gebruik bij fabrieken en timmerlieden die veel standaard producten maken. Deuren en ramen zijn goede voorbeelden.

Wat is een vingerlas?

Het maken van een vingerlas is heel eenvoudig. Je zaagt een zigzag patroon in twee houten onderdelen van je werkstuk. De zaagvormige uiteinden moeten precies in elkaar passen met heel weinig tussenruimte. Breng dan een sterke houtlijm aan op beide uiteinden en druk ze tegen elkaar. Om de lijm te laten drogen wordt bij het machinale proces hitte en druk toegevoegd. De verbinding is bijna onzichtbaar voor het oog en sterker dan elke andere manier om een houtverbinding te maken. De oorspronkelijke structuur van het hout wordt niet onderbroken, zoals bij het gebruik van spijkers of schroeven.

Er zijn speciale machines die gebruikt worden bijvoorbeeld in een fabriek die deuren of raamkozijnen produceert. Maar ook in de bouw worden onderdelen in fabrieken geproduceerd, balken en houten steunpilaren. De verbindingen tussen de onderdelen zijn dan een eenvoudige vorm van vingerlassen. De vingerlas machine maakt van meerdere planken, balkjes of balken een oneindige plank of balk. Die oneindige plank of balk kan dan weer verzaagd worden in lengtes zoals ze gebruikt worden bij de productie.

Een deel van de balk wordt aan het einde afgewerkt in een V-vorm. Aan het uiteinde van het te verbinden deel wordt een open V gemaakt. Door verlijming en het gebruik van een houten of metalen spie wordt de verbinding stabiel en permanent.

De geschiedenis van de V-vormige verbindingen is in de bouw heel goed bekend en wordt nog steeds gebruikt. De Romeinen bouwden al huizen waarin de steunbalken met elkaar verbonden werden door enkele, dubbele of meervoudige V-verbindingen, met of zonder spie.

Voordelen van vingerlassen

De voordelen van vingerlassen zijn onder andere; hoe langer de verbinding, des te sterker is het resultaat. Een dun balkje in een deur dat door een vingerlas tot een langer onderdeel gemaakt wordt is stabiel door de andere onderdelen van de deur. Hardboard platen die de zichtbare buitenkant van de deur vormen houden de constructie bij elkaar. Een tafelblad met een vingerlas verbinding is net zo sterk als een volledige, plank ter breedte van de tafel. De machinale meubelfabrieken gebruiken dus vingerlas-machines die ook bredere planken kunnen verwerken.

Vingerlassen is een veel gebruikte werkwijze en in de meeste gevallen onzichtbaar. Als koper of gebruiker bent u zich niet bewust van het gebruik van een vingerlas in uw deur of raamkozijn. Het doet de kwaliteit dan ook geen kwaad.