Word je slimmer van koffie?

Hieronder vindt u een selectie aan onderzoeken die aantonen dat cafeïne een positieve invloed heeft op onze psychologische prestaties en vijf goede redenen om een Javry koffie te drinken.

Iedereen weet dat je door het drinken van koffie wakker en alert blijft. Dit is volgens de meeste onderzoeken dankzij de cafeïne dat in koffie zit. Molecule waarvan het stimulerende effect elke ochtend door iedereen kan worden nagekeken, de psychoactieve eigenschappen van cafeïne komt ook ten goede aan enkele mentale prestaties.

Cafeïne verbetert de visuele aandacht

Volgens studies, die gepubliceerd werden in Brain and Cognition, verbetert cafeïne de visuele aandacht van een persoon. Het EFSA (European Food Safety Authority) heeft onlangs besloten dat 75mg cafeïne (de gemiddelde hoeveelheid aanwezig in een koffie) zowel de selectieve aandacht (aandachtig zijn voor een welbepaalde stimulus) als de aanhoudende aandacht (de aandacht die gehouden worden tijdens een langere periode) vergroot.

Cafeïne vergroot de reactiesnelheid

Het effect dat cafeïne heeft op de reactiesnelheid werd bestudeerd en uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology blijkt dat reflexen verbeteren na de inname van koffie.

Cafeïne vergroot de waakzaamheid bij een gebrek aan slaap

Het effect van cafeïne op de waakzaamheid van een persoon wordt vooral gezien op momenten zoals spijsvertering na een maaltijd, vermoeidheid veroorzaakt door verkoudheid of nachtarbeiders. Nachtarbeiders, die dagelijks gemiddeld 220mg cafeïne consumeren, blijkt een verminderde cognitieve vermoeidheid en verminderde fouten tijdens de werkuren. Vandaar het belang van goede koffie op de werkvloer en vooral een professioneel koffiemachine van Javry!

Cafeïne verbert het geheugen

Kleine hoeveelheden cafeïne kunnen het werkgeheugen (kortetermijngeheugen) verbeteren. Dit is wat sommige wetenschappelijke publicaties beweren, waarvan er één verrassend opmerkte dat dit effect afhangt van de persoonlijkheid van de koffiedrinker: in de studie (de studie werd gepubliceerd in Biological Psychology) kan gelezen worden dat onder de extraverte mensen het werkgeheugen aanzienlijk verbeterd terwijl er bij de introverte personen geen effect te zien was.

Cafeïne heeft een effect op de stemming en depressie

De stemming van een persoon kan ook worden beïnvloed door de inname van cafeïne: lage tot matige doses verlagen het niveau van angst en verbeteren scores op de geluksschaal. Een artikel uit Archives of Internal medecine toont ook aan dat cafeïne het risico op depressie verminderd.