Zoekmachinemarketing, hoe en wat?

Zoekmachinemarketing, wat is dat nou eigenlijk? Zoekmachinemarketing is het beter vindbaar maken van websites bij de zoekmachines, wat in de meeste gevallen Google is. Het doel is dan ook om deze websites hoger in Google te laten komen. Met een hoge positie binnen de zoekmachine kunnen er meer bezoekers naar de website komen en wordt het bedrijf bekender. Om dit te verwezenlijken wordt er meestal een SEO-bureau ingeschakeld, die het bedrijf helpt om beter te scoren in zoekmachines. Er bestaan twee verschillende soorten zoekmachinemarketing, zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA).

Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Zoekmachine optimalisatie houdt in dat de website geoptimaliseerd wordt. Wanneer je website goed geoptimaliseerd is, scoort deze beter in de niet-betaalde zoekresultaten. Deze niet-betaalde zoekresultaten kunnen ook omschreven worden als organische of natuurlijke zoekresultaten.

Zoekmachine adverteren (SEA)
Wanneer er niet gebruik wordt gemaakt van organische zoekresultaten is er ook een betaalde vorm om meer bezoekers naar je website te krijgen. Bij zoekmachine adverteren wordt de advertentie naast en boven de organische zoekresultaten weergegeven. Er wordt per zoekterm een prijs afgesteld, die door middel van een veiling bepaald wordt. Wanneer je hoog wil scoren tussen deze advertenties, moet je advertentie een goede kwaliteit hebben en moet je per klik naar jouw website betalen. In Google AdWords kun je een advertentie opzetten voor zoekmachine adverteren.

Hulp van een SEO-bureau
Wanneer je bepaald hebt om je meer te verdiepen in de zoekmachinemarketing, zijn er twee opties. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan om een betere positie in Google te krijgen, of je kunt hier een SEO-bureau voor inschakelen. Er is namelijk veel kennis en ervaring nodig om een website hoger in Google te krijgen. Een SEO-bureau begeleidt je vaak door het gehele proces en wordt er gekeken naar de wensen van het bedrijf zelf. Wanneer je nog niet heel bekend met zoekmachinemarketing is het ook mogelijk om trainingen te volgen, die de basis uitleggen.