Een auto importeren

Je hebt een mooie auto gevonden, maar deze is erg lastig te vinden in Nederland. Een mogelijkheid om toch nog in deze auto te rijden, is door deze te importeren. Wanneer je een auto gaat importeren, is dit vaker ook goed dan wanneer je deze in Nederland koopt. Duitsland is een zeer populair land waar veel auto’s vandaan komen via de import. De import van auto’s wordt vaak gedaan door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, maar je kunt ook zelf een auto importeren. Maar, hoe gaat het proces van een auto importeren precies in zijn werking? Welke stappen worden er allemaal doorlopen, zodat jij van je geïmporteerde auto kunt gaan genieten?

Een auto vinden

Om een goede auto te vinden moet je bij de bron zelf zijn. De auto import is in Duitsland heel populair. In het land van herkomst heb je namelijk vaak betere prijzen, een groter aanbod en een betere uitrusting. Wanneer je de juiste auto gevonden hebt, kun je overgaan tot de aankoop van de auto.

Aanschaffen van de auto

Goed, je hebt een mooie auto voor ogen, tijd voor de aankoop. Een bedrijf kan je helpen met de aankoop ervan. De aankoop gaat dan om het contact, het onderhandelen van de prijs en het verzorgen van al het papierwerk. Het blijkt dat verkopers uit het buitenland liever zaken doen met bedrijven, in plaats van met een particulier. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de aankoop zelf te regelen.

Transport naar Nederland

Na de aankoop van de auto, moet hij natuurlijk wel naar Nederland komen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kunt de auto zelf naar Nederland rijden, wat veel tijd en geld kost. De transport kan ook per vrachtwagen gedaan worden, deze is dan ook verzekerd. De auto kan ook nog per schip getransporteerd worden, maar dit is alleen het geval wanneer de auto van buiten Europa komt.

Keuring RDW

Wanneer de auto in Nederland is, moet deze wel nog gekeurd worden en een kenteken krijgen. Er wordt gekeken of de buitenlandse registratie van het voertuig kan worden overgenomen. Wanneer de auto van buiten Europa komt, is de keuring wat ingewikkelder. De auto wordt in Lelystad, waar het RDW-testcentrum zit, een speciale keuring.

Douane en BPM

Wanneer de auto door het RDW gekeurd is, moet er nog een BPM aangifte gedaan worden bij de douane. BPM is een afkorting voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Voor een geïmporteerde auto is er nog geen BPM betaald, waardoor je hier aangifte voor moet doen.

Kenteken

Het is bijna zo ver, maar zonder kenteken kun je nog niet de weg op. Kentekenplaten zijn verkrijgbaar met letters en cijfers, die in de plaat gedrukt zijn. Je kunt de kentekenplaat ook wat luxer maken. Door middel van opzet letters krijg je een luxere uitstraling op het kenteken.

Rijden maar

Dit waren alle stappen die er zijn om een auto te importeren. Je hebt je favoriete auto thuis staan, voor minder geld dan wanneer je deze in Nederland zou kopen. Een auto importeren duurt misschien wat langer dan normaal, maar biedt erg veel voordelen.