Hoe doe je als MKB aan zoekmachine optimalisatie?

In een competitieve markt moet je als klein of middelgroot bedrijf jezelf soms staande houden tegenover bedrijven die met een veel groter budget werken. En vaak is het inderdaad zo dat je met een grotere financiële slagkracht veel meer kan bereiken. Met SEO of zoekmachine optimalisatie is dit ook deels zo. Grote investeringen in het promoten van je bedrijf in zoekmachines leveren ongetwijfeld goede resultaten op. Maar dat wil niet zeggen dat je met een kleiner budget soms ook niet hele mooie scores in zoekmachines kan bereiken en soms zelfs de grote jongens het nakijken kan geven.

Vergeet de klassieke zoektermen

Eén van de meest voorkomende fouten die kleine bedrijven maken wanneer ze de strijd willen aangaan met grotere concurrenten op Google is investeren in de verkeerde ‘keywords’ (zoektermen). Als je bijvoorbeeld een kleine verzekeringsmakelaar bent dan kan je met jouw budget onmogelijk concurreren met grote verzekeringsmaatschappijen als je erop mikt om te scoren met het word ‘verzekeringen’ of ‘autoverzekeringen’ of ‘brandverzekeringen’. Die keywords zijn zo algemeen dat de top 10 ervan in Google’s zoekresultaten al lang vastligt en nog heel moeilijk kan gewijzigd worden.

Maar maak je de zoekopdracht of de zoektermen specifieker dan heb je al heel wat meer kans om grotere bedrijven achter je te kunnen laten als je maar de nodige investeringen in een SEO campagne doet. Iets wat veel mensen namelijk vergeten is dat Google een zoekmachine is die werkt op basis van webpagina’s en niet op basis van websites.

Content waar mensen naar zoeken

In de praktijk maakt dit een groot verschil. Als klein bedrijf hoeft je hele website immers niet veel clicks te krijgen om goed te scoren in de zoekmachine. Het is voldoende dat je één of een aantal pagina’s hebt die nauw aansluiten bij de sleutelwoorden waarop ze goed willen scoren. Op die pagina’s moet kwalitatieve inhoud (‘content’) te vinden zijn die internetgebruikers op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp kan interesseren.

Maar hoe krijg je mensen zo ver om op jouw pagina’s te klikken als je nog helemaal niet goed scoort in Google? Hoe weten mensen dan van het bestaan van je pagina af? Het antwoord is eenvoudig: door links op te bouwen naar jouw webpagina’s. Als Google voldoende links detecteert naar jouw website gaan z’n algoritmes ervan uit dat je website dus wel interessante informatie moét bevatten en zal je automatisch hoger beginnen ranken. Als klein bedrijf met weinig naam moet je naar schatting wel tot 30% meer van dit soort backlinks hebben dan als gevestigd bedrijf met een populaire website.

Doe een beroep op klanten, leveranciers en lokale media

Het kan lastig lijken om websites en gebruikers zo ver te krijgen naar jouw eigen website door te linken. Maar eigenlijk heb je hier als klein bedrijf een voordeel over grote multinationals. Kleine bedrijven hebben veel meer persoonlijke banden met hun klanten en leveranciers dan grote bedrijven. Ze worden vaak ook door lokale pers en bloggers gemakkelijker gecontacteerd dan de meer onpersoonlijke industriereuzen. Als je echt kwalitatieve en informatieve content op je website hebt mag het dus niet zo heel moeilijk zijn mensen te stimuleren om zich te engageren voor je bedrijf en een link te plaatsen in sociale media Of op de eigen websites.