Kosten van internationale betalingen

Nederlandse banken brengen verschillende kosten in rekening voor een bankrekening. Je dient maandelijks een bedrag te betalen voor het internetbankieren en de bankpas die je in je bezit hebt. Maar daar houdt het niet mee op. Betaal of ontvang je ook wel eens bedrag wat niet afkomstig is uit de eurozone, dan zien hier ook kosten aan verbonden.

Het ontstaan van banken

Banken zijn ontstaan om een brug te slaan tussen mensen en bedrijven die beschikken over extra geld en mensen die geld nodig hebben. Door minder rente te betalen aan degenen die hun geld te beschikking stellen dan in rekening te brengen aan mensen of bedrijven die geld nodig hebben, wordt er winst gemaakt.

Dit is van oudsher hoe banken zijn ontstaan. Als je kijkt naar de criteria wanneer je als bedrijf zijnde een bankvergunning dient aan te vragen dan zie je dit nog steeds terugkomen.

Inmiddels voert een bank veel meer activiteiten uit dan het hierboven geschetste simpele manier van geld lenen en uitlenen. Zo bieden verzekeringen aan, adviseren zij bedrijven en kan je ook geld omwisselen naar vreemde valuta. 

Internationaal betalingsverkeer

Vooral op het internationale betalingsverkeer verdienen banken veel geld. Hiervoor worden standaard transactiekosten in rekening gebracht. Daarnaast verdienen zij ook geld op de wisselkoers die wordt gehanteerd. 

Een klant betaalt een onvoordelige wisselkoers dan waartegen een bank vreemde valuta kan inkopen. De zogenoemde wisselkoersopslag.

Nieuwe concurrentie voor traditionele banken

Doordat banken hier ontzettend veel geld mee verdienen heeft dit de deur geopend voor nieuwe fintech bedrijven die hierop zijn ingesprongen. Want dat is een economisch gegeven. Industrieën of bedrijfstakken waar veel geld wordt verdiend zijn aantrekkelijk voor nieuwe startups.

Zo is er inmiddels de N26 bank opgericht. Bij deze bank kun je geheel gratis een bankrekening openen. En daarnaast zijn de kosten voor het doen van overboekingen of ontvangsten in vreemde valuta vele malen goedkoper.

Veel geld besparen op betalingen in vreemde valuta

Betaal je bij bijvoorbeeld de ABN AMRO zowel als ontvangen als betaler transactiekosten van minimaal 9€ en daarnaast de wisselkoersopslag, daar kan je bij de N26 bank al een betaling uitvoeren voor een minimum bedrag van 0,50€ aan transactiekosten. 

Ook wordt vervolgens de betaling uitgevoerd tegen de daadwerkelijk wisselkoers, zonder een opslag hierop toe te passen.

Gratis een bankrekening openen

Je kan profiteren van deze voordelige tarieven voor het doen van internationale betalingen door het openen van een gratis bankrekening bij de N26. Hiervoor dien je de app te downloaden en jezelf vervolgens te registreren. Registreren is overigens erg eenvoudig. Je hebt alleen een kopie van een identiteitsbewijs nodig.

Na het registreren kan je ook direct een bankkaart aanvragen. Hierbij kan je kiezen uit  een maestro kaart of een prepaid mastercard. Je betaalt dan eenmalig een bijdrage voor de verzendkosten van deze bankpas. En dit is dan gelijk het enige wat je hoeft te betalen voor het aanhouden van deze bankrekening.

Dit geldt wel voor het basispakket. De N26 bank biedt ook uitgebreidere bankrekeningen aan met bijvoorbeeld verschillende verzekeringen. Hiervoor dien je dan wel maandelijks een klein bedrag te betalen.