Voor- en nadelen van elektrisch roken

E-sigaretten zijn nog vaak het onderwerp van discussie. Mensen vragen zich af of elektrisch roken nu wel of niet slecht voor ze is. Lange tijd was hierover nog weinig informatie te verschaffen. Gelukkig is er onderzoek uitgevoerd waardoor er meer duidelijkheid gegeven kan worden over wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch roken. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

De voordelen van elektrisch roken

Stoppen met roken door e-sigaretten
Een groot voordeel van elektrische sigaretten is dat ze je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Voor veel mensen zijn e-sigaretten namelijk een goed hulpmiddel wanneer ze van hun nicotineverslaving af willen komen. Dit is mogelijk doordat je voor e-sigaretten vloeistoffen kunt kopen met verschillende nicotinegehaltes. Er zijn zelfs vloeistoffen zonder nicotine beschikbaar. Hierdoor kun je het gehalte aan nicotine langzaam afbouwen, waardoor de verslaving minder wordt. Uiteindelijk is het mogelijk om hierdoor helemaal te stoppen met roken.

Minder schadelijk dan normaal roken
Wanneer je traditionele sigaretten rookt, wordt er tabak verbrand. Deze verbranding maakt normaal roken erg ongezond, aangezien het inhaleren van de rook slecht is voor de longen. Bij elektrisch roken wordt er geen tabak verbrand, waardoor het dus beter is voor de gezondheid. Dit betekent echter niet dat elektrisch roken helemaal gezond voor je is. Er zijn nog steeds een aantal schadelijke stoffen aanwezig in de vloeistof voor e-sigaretten.

De nadelen van elektrisch roken

Schadelijke stoffen in vloeistoffen
In de vloeistoffen voor e-sigaretten zitten stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid. De stoffen die aanwezig zijn in e-liquids zijn propyleenglycol, glycerol, nitrosamines, metalen en aldehyden. Wanneer je de damp inhaleert kan dit leiden tot irritatie van de luchtwegen, hartkloppingen en meer kans op kanker. Deze gevolgen voor de gezondheid zullen meestal pas optreden bij veelvuldig gebruik. Er kan ook nicotine aanwezig zijn in de vloeistof voor elektrisch roken, waardoor het een verslavende werking kan hebben. Het roken van elektrische sigaretten kan dus nadelig zijn voor de gezondheid. Echter is het wel belangrijk om te weten dat het roken van normale sigaretten nog steeds een stuk ongezonder is dan het elektrisch roken.

Opstap naar normaal roken
Het is gebleken dat elektrisch roken een opstap kan zijn naar het normale roken. Vooral jongeren blijken e-sigaretten te gaan gebruiken en uiteindelijk verder te gaan met het roken van normale sigaretten. Om deze reden is besloten