Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wasmachine?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wasmachine?

Het moment wat voor veel mensen gaat aanbreken maar waar eigenlijk niemand op zit te wachten: de wasmachine is stuk en moet vervangen worden. In verband met het groeien van de stapel met vuile was is het voor veel mensen belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Op welke zaken moet je eigenlijk letten tijdens de aanschaf van deze nieuwe wasmachine?

Toerental

Wanneer over het toerental gepraat wordt, wordt het aantal rondjes bedoeld dat de trommel van de wasmachine per minuut draait tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental des te droger zal de kleding uit de wasmachine komen. De meeste wasmachines van tegenwoordig kennen een toerental van 1400 of 1600. Er bestaan wasmachines die beschikken over 1200 of zelfs 1800 toeren maar deze kom je minder vaak tegen. Kies voor een wasmachine met een toerental van 1600 toeren om minder lang tegen volle waslijnen aan te kijken. Kies anders voor een wasmachine met 1400 toeren, het meest voorkomende toerental op wasmachines.
De was zal bij geen enkele wasmachine volledig droog uit de trommel komen. Hang de was daarom altijd aan een waslijn om deze droog te maken.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een wasmachine geeft aan hoeveel wasgoed je per wasbeurt kunt wassen. Baseer de keuze voor het vulgewicht op het aantal personen waarmee je de wasmachine zult gaan gebruiken. Wanneer je de wasmachine met één of twee personen gaat gebruiken zal een vulgewicht van 7 kilogram voldoende zijn. Een huishouden bestaande uit een gezin met één of twee kinderen zal voorzien zijn met een wasmachine met 8 kilogram vulgewicht. Een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht is aanbevolen bij een gezin met drie of meer kinderen.
Bovenstaande aanbevelingen zijn opgesteld met het gegeven dat de was van verschillende personen met één wasbeurt wordt gewassen. Woon je bijvoorbeeld met huisgenoten samen, spaar je je eigen was op en was je dit voor jezelf dan kun je kiezen voor een wasmachine met een lager vulgewicht, bijvoorbeeld een van 7 kilogram.

Energieverbruik

Met een wasmachine is het mogelijk te besparen op een gedeelte van de vaste kosten die je maakt per jaar. De ene wasmachine verbruikt namelijk meer energie en water dan de andere wasmachine. Om hier meer duidelijkheid over te geven beschikt iedere wasmachine over een energielabel. De drie meest voorkomende klassen binnen het energielabel bij moderne wasmachines zijn A+, A++ en A+++. Klasse A+++ is het zuinigst en de twee klassen daaronder zijn minder zuinig. Met klasse A+++ kun je op het gebied van energie al 28 euro per jaar besparen vergeleken met een wasmachine met klasse A+. Het verschil in kosten met betrekking tot het waterverbruik is minder hoog. Een wasmachine met klasse A+++ verbruikt 12 euro en een wasmachine met klasse A+ verbruikt 14 euro aan water per jaar. Toch kan de hoeveelheid geld die kan worden bespaard in de loop der jaren flink oplopen.

Geluid

Tijdens de aanschaf van een wasmachine zul je tenslotte moeten bedenken waar je deze neer gaat zetten. Zet je de wasmachine bijvoorbeeld neer in de badkamer, dicht bij alle slaapkamers, of op zolder waar niks anders dan de wasmachine zelf zal staan. Over dit soort zaken moet nagedacht worden om uiteindelijk te kiezen voor een stille of minder stille wasmachine.
Van een stille wasmachine kan worden gesproken wanneer deze tijdens het centrifugeren een geluid maakt wat niet harder is dan 73 decibel. Een verhoging van 3 decibel staat gelijk aan een verdubbeling van de hoeveelheid geluid die de wasmachine tijdens het centrifugeren maakt. Aan geluid kun je eigenlijk niet ontkomen tijdens het centrifugeren, je dient er alleen zelf voor te kiezen hoe hard dit geluid is.
Er blijft altijd geluid te horen tijdens het centrifugeren, je dient er alleen zelf voor te kiezen hoe hard dit geluid mag zijn.