Wat is vingerlassen?

Vingerlassen is een woord dat de meeste mensen die het niet kennen op een verkeerd spoor zal zetten. Daarom is een uitleg op zijn plaats. Als eerste heeft vingerlassen niets van doen met het lassen van metaal, het gaat hierbij om hout. Hout lassen? Ja dat kan. Dat wordt gedaan met een heel speciale lijm. Maar wanneer je rechte, houten delen op elkaar lijmt is de verbinding zonder een hulpmiddel nooit stabiel genoeg. Je kunt dan natuurlijk een grote, stevige schroef gebruiken, of de houten delen aan elkaar lassen.
Door de uiteinden van een houten balk in een zig-zag patroon in te zagen en die dan te verlijmen krijg je een sterkere verbinding. De ‘vingers’ van het vingerlassen zijn de ingezaagde, puntige uitsteeksels die je zou kunnen zien, als het vingerlassen niet meestal binnen in een machine gedaan zou worden.

Vingerlassen en verzaging
Er bestaan wel meer mogelijkheden om een sterke verbinding te maken tussen twee houten delen, ook zonder gebruik te maken van spijkers of schroeven. De delen in verstek aan elkaar lijmen en voor langere tijd in klemmen, lijmtangen, zetten is een van de meest gebruikte manieren. Ook kun je een voorloper van het vingerlassen gebruiken. De uiteinden van je houten balk op gelijke afstanden meerdere malen inzagen en de blokjes gespiegeld verwijderen is een mogelijkheid. De zwaluwstaart verzaging maakt de verbinding nog sterker. Dit is mogelijk, omdat de verzaagde delen als het ware in elkaar passen. Verstekzagen en de verbinding in gelijke blokjes  zijn heel bruikbaar voor het haaks op elkaar verlijmen van houten delen.

Een algemene verbinding voor machinale productie
Voor het verlijmen van zowel haakse verbindingen van houten delen, als voor verbindingen in de lengte is het vingerlassen ideaal. Een groot voordeel is natuurlijk dat het werkt voor machinaal gemaakte verbindingen. Omdat vingerlassen ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld deuren te fabriceren en de las zo goed als onzichtbaar is, hebben fabrikanten nu de beschikking over bijna eindeloze, houten balken.

Vingerlassen voor de doe-het-zelver
Bij het gebruik van hout binnenshuis is het vingerlassen eigenlijk niet geschikt. De fabrikant van meubels, deuren en panelen maakt vooral gebruik van een vingerlas-machine om hout uit te sparen.  De schier oneindige balken en balkjes kunnen gemakkelijk weer verzaagd worden tot iedere gewenste lengte. Dat is ideaal voor het machinaal produceren van houten voorwerpen. De werkwijze is te ingewikkeld en te precies om met de hand te doen.

Maar je koopt wel delen die gevingerlast zijn
In bijna al het hout dat langer is dan de standaard maten kun je vingerlassen aantreffen. Kijk maar eens goed naar de omheining van je tuin, de staanders van je zonnescherm of de veranda. Maar vergeet niet, de vingerlassen zijn bijna onzichtbaar.