Wat te doen bij verzuim?

U bent een hardwerkende ondernemer of manager met hart voor de zaak, echter heeft u te maken met een te hoge ziekteverzuim. Erg vervelend natuurlijk, niet alleen kost het u ontzettend veel geld, ook moet u de boel draaiende houden met een onderbezetting. Een goede verzuimbegeleiding is bij elke onderneming dan ook essentieel. Wat u tegen ziekteverzuim kan doen leest u dit blogbericht.

Verzuim
In het eerste kwartaal van 2018 lag het gemiddelde percentage ziekteverzuim binnen Nederland op 4,9%. Dat betekent dat van de 1000 werkdagen er 49 verzuimt werden.
Als u onderneming of filiaal hier ver van afwijkt, dan weet u dat er iets mis is. Tuurlijk kunt u net de pech hebben dat er iemand langdurig ziek is om wat voor reden dan ook, u kunt er dan ook niet altijd wat aan doen als de ziekteverzuim wat hoger ligt dan gemiddeld.

Echter als u vaak te kampen heeft met verschillende personeelsleden die regelmatig kortstondig ziek zijn dan kan er wel iets aan de hand zijn.

Is de werkdruk soms te hoog? Heeft u te maken met ongemotiveerd personeel? Misschien hangt er wel een dusdanige slechte werksfeer dat ook dat ten koste gaat van het ziekteverzuim. Kortom er zijn genoeg redenen waarom uw onderneming te kampen kan hebben met een te hoog verzuim. volgens de Arbodienst zijn de volgende tips handig om ziekteverzuim te voorkomen, of terug te brengen.

Wat te doen
Ten eerste is het zaak om het personeel goed te monitoren. Misschien vindt u de werkdruk niet te hoog, maar vindt uw personeel dat ook? Als uw personeel de werkdruk te hoog vindt, waar ligt dat dan aan? Zorg er dus voor dat u in gesprek blijft met uw personeel om ze goed te kunnen monitoren. Op die manier ontdekt u ook sneller rotte appels in uw organisatie, die behalve ongemotiveerd, misschien ook wel de sfeer voor anderen in uw onderneming verzieken. Misschien merkt u het zelf niet, maar bijvoorbeeld pesten op de werkvloer komt ook nog steeds voor binnen organisaties. Uit cijfers van de Arbodienst blijkt dat 1 op de 10 werknemers te kampen heeft met pesterijen en 1 op de 3 werknemers vindt dat pesten niet goed bespreekbaar wordt gemaakt op de werkvloer.

Zorg bij verzuim voor een juiste begeleiding! Een goede verzuimbegeleiding is nodig om een te hoge verzuim terug te brengen. deze verzuimbegeleiding bestaat onder andere uit een coach die ingezet kan worden om te praten met uw personeel of een bedrijfsarts die helpt bij het re-integratieproces.

Ten slot, zorg ervoor dat er zoveel mogelijk stress bij uw werknemers wordt weggenomen. Zorg voor voldoende personeelsbezetting en dat zij zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen verrichten. Probeer daarbij de sfeer dan ook zo hoog mogelijk te houden zonder dat het ten koste gaat van de werkefficiëntie. Op die manier voorkomt u onnodig stress bij uzelf en uw personeel.

Bent een werkgever en wilt u meer weten over ziekteverzuim en de begeleiding hierin? Neem dan eens een kijkje op de website van VerzuimServiceDesk. Daar kunnen ze u helpen om ziekteverzuim terug te brengen met goede begeleiding.