Het belang van hemelwater afvoeren?

Het is belangrijk tijdens het plaatsen van dakbedekking dat je goed nadenkt over hoe het water op het dak kan weglopen. Dit kun je doen doormiddel van je hemelwater afvoeren. Onder hemelwater wordt elke vorm van neerslag bedoeld. Dit kan zijn sneeuw, hagel en/of regen. Bij een hellend dak loopt het water via de dakgoten en de regenpijpen. Bij een plat dak gaat dit via hemelwater afvoeren. Zou heb je EPDM hemelwaterafvoeren speciaal voor EPDM dakbedekking, zoals Firestone EPDM en Resitrix EPDM. Zo heb je loden hemelwater afvoeren. Dit is een loden pijp met daaraan vast een loden flap die je kunt bevestigen aan uw dak.

Waarom is een hemelwater afvoer zo belangrijk?
Het is belangrijk om hemelwater afvoeren te plaatsen op een plat dak omdat als er water op het dak blijft liggen. Dan is de kans groot dat uw dak beschadigt vanwege het gewicht van het water. Je moet rekening houden dat de norm van water wat op je dak mag liggen maximaal 5% van het dakoppervlakte is en de diepte van de plassen mag maximaal 5 mm zijn.

Er spelen een aantal factoren wat ervoor zorgt dat je dak kan beschadigen.
– De hoeveelheid water op het dak.
– Wat is de functie van het dak? Wordt het dak gebruikt voor reclame of liggen er zonnepanelen op het dak?
– Uit wat voor constructie is het dak opgebouwd? Hoe beter de constructie hoe meer water het dak kan vasthouden.

Tevens is het belangrijk om de hemelwater afvoeren goed aan te sluiten op uw dakgoten systeem. Dit kun je doen met PVC dakgoten of zinken dakgoten. Met zink maatwerk heb je een luxere uitstraling. Door dit goed aan te sluiten op elkaar kan je dak iets opleveren. Mocht je hier geen ervaring mee hebben dan is een zink cursus iets voor je. In zo’n cursus krijg je veel praktische informatie en krijg je ook de mogelijkheid om het in de praktijk uit te voeren. Let wel op dat je geen onnodige risico’s neemt en altijd contact op moet nemen met een specialist mocht je twijfels hebben over het dak.