Last van kalknagels? Wij geven je tips

Nu het eindelijk weer wat warmer wordt, wil je je voeten wat vaker laten zien. Maar als je last hebt van kalknagels verberg je je voeten liever. Ten eerste ziet het er niet zo mooi uit, en ten tweede kun je er ook goed last van hebben. Weet je dat dit helemaal niet nodig is? “Belos Pés Pedicure”, de pedicure in Ommen aan huis geeft je een aantal tips wat je tegen kalknagels kunt doen.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd,  is een harde, verkleurde (gelig of soms zelfs bruin of groen) en verdikte nagel door een schimmelinfectie. Dit komt meestal voor bij de teennagel en heel soms op vingernagels. De nagels brokkelen ook vaak af tijdens het knippen, of ze zijn zo hard dat er met een nagelknipper geen doorkomen aan is.

Hoe ontstaan kalknagels?

Schimmels leven om ons heen, je vindt ze in de tuin, in huis, op dieren en op ons voedsel. Schimmels gedijen het beste in een vochtige omgeving. Schimmels groeien minder hard in droge ruimtes. Normaal gesproken is de nagel dik genoeg om schimmels te weren. Echter, wanneer een nagel beschadigd raakt of lange tijd vochtig is, wordt de beschermlaag van de nagel aangetast en kunnen er schimmels naar binnen dringen en een infectie veroorzaken. Ook is gebleken dat de een er gevoeliger voor is dan de ander, dat heeft weer te maken met aanleg.

Ook het gebruik van medicatie kan er voor zorgen dat het je afweer vermindert zoals; middelen tegen kanker, antibiotica en corticosteroïden (prednisolon) waardoor de kans groter is om een kalknagel op te lopen.

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

In de meeste gevallen begint een kalknagel in een hoekje van de nagel. Dit kan soms komen door schoenen die knellen op dit punt. Dit plekje krijgt langzaam een andere kleur; geel of wit. Geleidelijk aan zal dit plekje uitbreiden over de gehele nagel. De nagel kan los gaan zitten of brokkelt af. Je zou denken dat een kalknagel jeukt, omdat een schimmelinfectie tussen de tenen wel voor veel jeuk zorgt, maar dat is bij een kalknagel niet het geval. Wel kan een kalknagel pijnlijk zijn.

Besmettelijk

Er wordt vaak gedacht dat kalknagels zeer besmettelijk zijn, maar dat klopt niet helemaal. De nagelschilfers die afbrokkelen bevatten schimmeldeeltjes welke een nieuwe infectie kunnen veroorzaken. Maar het duurt jaren voordat de andere nagels van dezelfde persoon besmet raken. De huid tussen de tenen van een schimmelnagel kan wel makkelijk infecteren en omgekeerd kan een huidschimmel ook weer een kalkschimmel veroorzaken.

Is een kalknagel schadelijk voor de gezondheid?

Een kalknagel bij een gezond persoon kan geen kwaad. Uiteindelijk zal de kalknagel er afvallen of brokkelig en geel worden. Bij mensen met een slechte weerstand of mensen met suikerziekte kan de infectie sneller verspreiden en ook heftiger zijn als bij gezonde mensen. Er bestaat een behandeling voor kalknagels, al heeft dit wel zijn tijd nodig.

Behandeling

Tinctuur, zalf, crème en poeder zijn middelen die je kunt gebruiken wanneer je een kalknagel hebt. Helaas is dit niet zo effectief en helpt dit in de meeste gevallen niet. Bij mensen waarbij dit niet helpt wordt een tablet kuur ingezet. In 80% van de gevallen verdwijnt de kalknagel na enkele maanden. Helaas blijft de kans aanwezig op een herinfectie. Het is daarom belangrijk dat je je schoenen behandeld met een anti schimmelpoeder tijdens het gebruik van de kuur. De kuur heeft ook weer een aantal bijwerkingen, dus is het goed om advies te vragen aan je huisarts.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

 • Wanneer de infectie zich verspreid naar andere plaatsen op het lichaam. Je krijgt dan schilferende en rode plekken en het lijkt op ringworm. Gelukkig is dit goed en snel te behandelen.
 • Wanneer je suikerziekte hebt of een slecht immuunsysteem omdat de infectie zich sneller en heftiger zal uitbreiden. Je krijgt dan een aangepaste behandeling,
 • Als een kalknagel zich uitbreid naar het nagelbed dan kan deze gaan ontsteken. Is de huid rond je nagel rood, pijnlijk, warm en dik, dan is deze waarschijnlijk ontstoken. Je krijgt dan een antibioticumkuur of een anti schimmel tablet. Dat is afhankelijk van de oorzakelijke verwekker.

Wat kun je zelf aan kalknagels doen?

Het is niet verstandig om zelf aan de nagel te gaan zitten. Het is dan beter om advies te vragen aan een pedicure. Die kan samen met jou kijken wat het precies is, en eventuele ongemakken verwijderen. Ook kan ze je advies geven over een eventuele behandeling.

Wat kun je doen om kalknagels te voorkomen?

 • Was elke dag je voeten met water en een klein beetje zeep
 • Droog na het wassen je voeten goed af, met name tussen de tenen
 • Draag elke dag schone sokken, transpireer je veel, dan twee keer per dag
 • Draag wollen of katoenen sokken
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen maar wissel af en laat de schoenen drogen
 • Doe je schoenen regelmatig uit
 • Draag in de zomer open schoenen
 • Draag, als het kan, leren schoenen
 • Draag in zwembaden en kleedhokjes slippers
 • Gebruik talkpoeder als je veel transpireert
 • Gebruik een anti schimmel poeder voor in je schoenen

Voor meer informatie over de behandelingen die Belos Pés uitvoert en de tarieven, klik hier.