Scheuren in uw muur geconstateerd?

Heeft u opgemerkt dat er scheuren ontstaan zijn in de gevel of andere muren? Dan kampt u waarschijnlijk met een verzakking van uw fundering. Handelt u niet snel, dan kunnen de kosten enorm gaan oplopen. Naarmate de muur verder scheurt zal er namelijk meer werk nodig zijn om de muur (en de fundering) te herstellen in zijn originele staat. We zien dit voornamelijk terug bij woningen met een aanbouw of uitbouw. Maar hoe ontstaat een dergelijke verzakking eigenlijk? En eenmaal ontstaan, hoe lost u het op?

Slechte fundering & externe factoren

Logischerwijs mag u van uw fundering verwachten dat deze niet ‘zomaar’ verzakt. Een goede fundering zal ondanks veel invloed van externe factoren het niet mogen begeven. Vindt er toch een verzakking plaats, dan was in vele gevallen de fundering sowieso al niet van de hoogste kwaliteit. Een verzakking kan door verschillende factoren veroorzaakt worden;

  • Door verdamping of onttrekking van grondwater kan de bodem aangetast worden
  • De draagkrachtige grond spoelt weg door inklinking van klei- en veengrond
  • Erg veel verkeer of langdurige zware wegwerkzaamheden nabij de fundering
  • De woning/uitbouw/aanbouw wordt op één punt te zwaar belast

Wat de oorzaak ook is, ongewenst is het in ieder geval zeker. Indien u scheuren in uw muur ziet doet u er goed aan om zo snel mogelijk een expert in te schakelen.

Laat het zo snel mogelijk repareren

Een verzakte fundering kan niet alleen erg gevaarlijk worden, het is ook een continu groeiende kostenpost. Repareert u het niet zo snel mogelijk dan zal de fundering verder zakken. Dit zal voor steeds grotere scheuren zorgen en de muur/fundering zou het uiteindelijk echt kunnen begeven.

Het beste wat u kunt doen bij het constateren van scheuren in de muur is een expert inschakelen. Zij doen uitgebreid onderzoek zodat ze het probleem bij de oorzaak kunnen aanpakken. Dit zorgt ervoor dat als de scheuren eenmaal hersteld zijn, ze niet weer opnieuw kunnen ontstaan door hetzelfde probleem. Uitgebreid onderzoek, slimme technieken en vakmanschap zullen uw huis en gevel er weer als nieuw uit laten zien!