Wat zijn speciality koffiebonen precies?

De meeste Nederlanders kopen hun koffiebonen nog steeds in de supermarkt. Het heeft een hele tijd geduurd voordat Nederlanders overstapten op espressomachines en nog steeds gebruikt het overgrote deel Senseo of filterkoffie. In dit artikel vertellen we meer over de beste koffiebonen, namelijk speciality koffiebonen.

Speciality koffiebonen, daar heb ik nog nooit van gehoord!

Ondanks dat je van mening bent dat die koffiebonen uit de supermarkt lekker smaken, gaan we je aansporen op zoek te gaan naar betere koffie. Wanneer je een dure espressomachine koopt, doe je dat om lekkere koffie te zetten. De meeste koffiebonen uit de supermarkt worden op grote schaal geproduceerd, zijn enkele weken tot maanden geleden geroosterd en worden niet op de beste manier bewaard.

Speciality koffiebonen zijn bonen die bij de beste 10% van de koffiebonen ter wereld horen. Een koffieboer en de branderij moeten hard werken om het certificaat ‘speciality koffie’ te bemachtigen: de koffiebonen zullen op basis van verschillende factoren beoordeelt worden voordat het een label ‘speciality koffie’ krijgt. Koffieleveranciers mogen daarom niet zomaar een label ‘speciality koffie’ op de verpakking plaatsen.

Waar komt het label vandaan?

Het label Speciality koffie is een initiatief van SCA, speciality coffee association, die de kwaliteit van de koffie wereldwijd waarborgt. Zij hebben een protocol opgestart waar koffiebonen aan moeten voldoen, willen ze onder het label speciality koffie verkocht kunnen worden. Deze koffie komt vaak uit één streek (single origin) en bestaat alleen uit 100% arabica, wat over het algemeen als de beste kwaliteit koffie wordt beschouwd.

Wanneer je aan supermarkt koffie gewend bent, zal je in het begin wellicht het verschil in smaak niet proeven. Maar wanneer je speciality koffie uit verschillende koffiestreken hebt geproefd, kom je erachter de speciality koffie echt is en dat het een stuk beter is dan de koffie die je in de supermarkt koopt.

Waar kun je speciality koffie kopen?

Speciality koffie koop je in koffie speciaalzaken, een koffiebar of bij een branderij. Er zijn genoeg websites waar je speciality koffiebonen kunt bestellen. Over het algemeen betaal je hiervoor een hogere prijs per kilo, maar dat is hem absoluut waard. Eén waarschuwing: als je eenmaal gewend bent aan speciality koffie, wil je niets anders meer! Hier lees je meer over wat is speciality koffie.

Scheepvaart
Gratis links plaatsen – Plaats geheel gratis uw link.
Linky.nl – Gratis links plaatsen, aanmelden en toevoegen.