Wat is D-mannose?

Als gezondheidsfreak werd ik laatst in een gesprek geconfronteerd met een verhaal over D-mannose. Tijdens het gesprek waren enkele mensen aanwezig die nog nooit van D-mannose hadden gehoord. D-mannose is een essentieel onderdeel van onze voeding. Daarom leg ik hier voor iedereen uit wat D-mannose precies is.

Wat is D-mannose?

D-mannose is een natuurlijke suiker die ik veel gevallen door mensen wordt gebruikt bij blaasontstekingen. Het komt vaak in grote hoeveelheden voor in fruit, waaronder appels, sinaasappels, perziken en bessen zoals cranberry’s en bosbessen. Uiteraard is het persoonlijk, maar het smaakt best lekker.

Waarvoor kun je D-mannose gebruiken?

Zoals we al lieten weten wordt het veel gebruikt om blaasontstekingen tegen te gaan. Bij een blaasontsteking komen allerlei vervelende bacteriën in de blaas voor. In de meeste gevallen is dat de E-coli bacterie: deze bacterie bevindt zich normaal gesproken in de darmen. De bacteriën komen via de urinebuis de blaas binnen. Dan ontstaat er een ontsteking.

Hoe werkt D-mannose?

In een andere blog op het internet las ik het volgende: dat D-mannose praktisch hetzelfde werkt als klittenband. Zodra het de blaas binnentreedt trekken de deeltjes de E-coli-deeltjes naar zich toe. Vervolgens hechten die zich aan elkaar. Hierdoor verlaten bacteriën gemakkelijk tijdens het plassen het lichaam weer.

Hoeveel D-mannose kun je gebruiken? 

D-mannose is ook in capsulevorm verkrijgbaar. Het advies is (als niet anders is voorgeschreven) om 2 tot 3 maal per dag 3 capsules in te nemen. Als u nu meteen behoefte hebt om D-mannose in te nemen dan is het advies om in één keer 4 capsules met wat vloeistof (water bijvoorbeeld) in te nemen. Neem daarna na 2 uur nogmaals 4 capsules en hierop elke 3 uur 4 capsules. Op de tweede dag kunt u elke 4 uren 4 capsules innemen. Op dag 4 verlaagt u dosering naar 4 capsules elke 6 uur. De dagen hierna neemt u 1 à 2 maal per dag 4 capsules in.