Zijn er bijkomende kosten bij het afsluiten van een WA verzekering?

Bij het afsluiten van een WA verzekering gaat men er doorgaans van uit dat er geen bijkomende kosten zullen zijn ingeval van een ongeluk. Dat klopt waarbij er wel gelet op dient te worden dat er altijd wel sprake is van een eigen risico. Dit is een relatief klein bedrag dat betaald moet worden aan de verzekeraar wanneer je de veroorzaker bent van een ongeluk.

De premiekosten blijven daarna even hoog?

Helaas niet. Na een ongeluk waarbij jij de veroorzaker bent verlies je altijd wel de “no claim” korting die je opgebouwd had. Dit geldt vooral voor de wat oudere auto’s die al wat langer op de weg zijn. De opgebouwde korting kan soms wel tot 80% van het premiebedrag bedragen. Die korting ben je dus kwijt en zal je weer de volle pond moeten betalen. Los van de “no claim” speelt natuurlijk ook je leeftijd en de woonlocatie een rol. Iemand die pas zijn rijbewijs heeft behaald maakt natuurlijk meer kans op een aanrijding en betaalt dus een hogere premie. Ook je rijgedrag speelt een rol. Iemand die vaker ongelukken veroorzaakt betaalt ook een veel hogere premie.

Dit zijn eigenlijk dus allemaal bijkomende WA kosten omdat ze de standaard premie verhogen. Voor een deel heb je dus wel wat invloed op deze WA kosten, waardoor je er toch voor kan zorgen om tegen een redelijk bedrag een WA verzekering af te kunnen sluiten.