Een metamorfose om je vingers bij af te likken? Die verzorg je zelf!

Ga niet bij de pakken neer zitten wanneer er een renovatie aan je erf hoog bovenaan je prioriteitenlijstje komt te staan. Je kunt het; wij geloven in je! Nu jij zelf nog. Maar onderstaande tips laten zien dat iedereen ertoe in staat is, als je maar verstandig te werk gaat.

Plan maken

Stel de gewenste wijzigingen aan je woningen op in een gedetailleerd plan. Bedenk goed wat nodig is en wat je voor later zou kunnen bewaren. Doe dit op basis van relevantie en je beschikbare budget. Ga er in ieder geval nooit zaken bij pakken terwijl je al volop bezig bent. Hierdoor raak je namelijk het overzicht en onnodig veel centen kwijt!

Benodigdheden

Zorg ervoor dat je het specifieke gereedschap in huis hebt waarmee je jouw klus(sen) kunt klaren. Misschien ligt er in je schuur of kelder al wel het een en ander. Andere spullen kun je kopen of lenen vanuit je directe omgeving.

Vergeet niet om een container te huren waar al je puin in kan. Zo houd je je werkomgeving veilig en breek je niet je nek over de brokstukken die je ongetwijfeld zult opleveren.

Helpende handen

Schroom niet om om hulp te vragen wanneer je het niet alleen af kunt. Sommige klussen vragen de expertise van een professional. Huur dan ook een aannemer in die je kunt vertrouwen. Wanneer je wel weet wat je doet maar niet genoeg handen hebt, dan vraag je gewoon om die van vrienden, familieleden en buren. Meld tijdig wanneer je wilt beginnen, zodat ze tijd voor je vrij kunnen maken.

Regels

Tja, je hebt je eraan te houden. Voor grotere klussen kun je een vergunning nodig hebben. Begin nooit met je project voordat je die hebt, anders mag je alles weer afbreken.

Heel veel plezier met klussen!