Een uitvaartverzekering afsluiten

In Nederland zijn enkele verzekeringen verplicht, waaronder de zorgverzekering. Toch zijn er ook heel veel niet verplichte verzekeringen in het land die toch vaak wel verstandig zijn om af te sluiten. Wellicht wil je er liever niet bij stilstaan, maar het afsluiten van een uitvaartverzekering valt ook onder deze categorie. Zeker op jonge leeftijd vindt men het soms onnodig om een uitvaartzekering af te sluiten. Ze weten niet altijd wat het inhoud of vinden het wellicht teveel geld. In dit artikel zullen daarom enkele zaken rondom een uitvaartverzekering verheldert worden.

Wat is een uitvaartverzekering?

De naam zegt het eigenlijk al, met een uitvaartverzekering verzeker jij je voor de kosten van de uitvaart. De kosten van een uitvaart in Nederland kunnen variëren tussen de € 7.000 en € 10.000. Zo bedragen de kosten voor een begrafenis vaak meer dan de kosten voor een crematie. Wanneer je komt te overlijden, komen deze kosten automatisch bij de nabestaanden te liggen. Het is natuurlijk zeer vervelend om de nabestaanden met zulke kosten op te schepen en daarom kan een uitvaartverzekering zeer van pas komen. De kosten zijn dan door de verzekering gedekt, hierdoor kun je voor zowel jezelf als de nabestaanden de uitvaart krijgen die je wilt zonder dat je er bespaart dient te worden op de kosten.

Wat kost een uitvaartverzekering

Wanneer je nog jong bent, denk je er vaak niet over na om een uitvaartverzekering af te sluiten. Bovendien kun je het zien als een extra uitgave die je op dit moment niet wilt missen. Toch hoeft een uitvaartverzekering niet per se veel te kosten. Je kan al een uitvaartverzekering afsluiten voor € 5 per maand. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van het kosten bedrag dat je gedekt wilt hebben. Bovendien is de ene verzekeraar nou eenmaal goedkoper dan de andere. Aangezien er nu meerdere verzekeringen zijn, moet je dus goed onderzoek doen naar de goedkoopste uitvaartverzekering en of alles bij deze verzekeraar ook daadwerkelijk gedekt is. Daar komt bij, dat er twee soorten uitvaartverzekeringen te onderscheiden zijn: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Naast het goed vergelijken van verzekeraars, moet je dus ook bepalen wat voor soort uitvaartverzekering je nou eigenlijk wil.

Naturaverzekering of kapitaalverzekering

Bij een naturaverzekering betaalt de uitvaartverzekeraar de uitvaart. Bij een kapitaalverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden en hiermee kunnen zij zelf de uitvaart gaan regelen. Het voordeel van een naturaverzekering is dus dat het werk en het geregeld van de uitvaart als het ware uit handen gegeven wordt. Dit kan heel prettig zijn voor de nabestaanden. Daar staat dan wel weer tegenover dat zij veel minder invloed hebben op hoe de uitvaart geregeld wordt. Bij een kapitaalverzekering heb je hier zelf veel meer over te zeggen. Het is uiteindelijk aan jezelf om te beslissen wat je persoonlijk het prettigst vindt.