Grasmatten leggen in het najaar

Het aanleggen van grasmatten gebeurt veelal in het voorjaar. Het weer wordt dan warmer wat uitermate geschikt is voor de graszoden om zich te hechten aan de ondergrond. Te lang wachten tot in de zomer zelf zorgt ervoor dat de grond te droog is door de warmte. Maar grasmatten leggen in het najaar, kan dat wel?

Voorjaar of najaar

Over het algemeen klopt het dat grasmatten leggen in het voorjaar de beste optie is, maar het aanleggen van grasmatten in het najaar heeft ook zo zijn voordelen. Het probleem voor gras aanleggen in de winter is dat de grond te koud en hard is om het gras goed wortel te laten schieten, hierdoor zal het gras te weinig voeding uit de grond tot zich nemen en uiteindelijk afsterven. Maar wat zijn dan toch de voordelen?

  • gras heeft geen kans op uitdroging door het warme weer wat veel gebeurt tijdens het voorjaar en de zomer
  • te warm weer is ook slecht voor het gras waardoor gras beschadigd raakt
  • het gazon kan na de schade van de zomer goed hersteld worden, hierdoor kan je het hele jaar genieten van een mooi gazon

Doorgaans is gras aanleggen in het voorjaar het beste omdat dit de beste omstandigheden geeft. Maar toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • grasmatten aanleggen in het voorjaar heeft direct onderhoud nodig na het aanleggen
  • het voorjaar kent pieken van grote warmte wat schadelijk is voor het gras

Onderhoud

Ook qua onderhoud heeft grasmatten aanleggen in het najaar voordelen ten opzichte van de andere seizoenen. Nieuw aangelegd gras moet direct onderhouden worden om goed te hechten aan de ondergrond en direct al voldoende voeding krijgen om te blijven groeien. In het najaar heeft grasonderhoud een aantal voordelen qua onderhoud:

  • het gazon hoeft minder besproeid te worden dan in andere seizoenen
  • het gras kan rustiger groeien omdat het gazon minder belopen wordt
  • er is minder kans op droogte, en dus beschadiging
  • het gazon hoeft niet bemest te worden

Winter en vorst

Gras zal tijdens de vorst in de winter in ruststand gaan, hierbij zal het gras niet verder groeien maar ook niet afsterven. Gras dat net voor de vorst is aangelegd kan goed gedijen omdat de aanhechting en voeding al is begonnen. Tevens is elke temperatuur boven 6 graden goed genoeg voor gras om zich te hechten aan de grond en te groeien. 

Uiteindelijk zorg je met het aanleggen van graszoden in het najaar ervoor dat je het voorjaar daaropvolgend alweer een mooi en gezond gazon hebt wat al goed is onderhouden en er mooi bij ligt.