Thuiswerk En Gezondheid

Werk kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In veel beroepen is het duidelijk dat dit verband waar is: Een bouwvakker die de hele tijd zware lasten moet dragen, krijgt zeker sneller weer problemen dan vele anderen. Het constante bouwlawaai beschadigt het gehoor en het gevaar voor ongevallen is hoger dan in andere beroepen.

Maar is het waar dat werk mensen ook ziek kan maken als ze thuis werken? In het begin is er weinig dat hierop zou kunnen wijzen. Thuiswerken is immers niet fysiek belastend, er zijn geen lasten die moeten worden opgeheven en er zijn geen giftige gassen die kunnen worden ingeademd.

Precies hier ligt echter het probleem: Thuiswerk (vooral op de PC) is in de meeste gevallen een zittende activiteit. Net als bij de meeste moderne kantoorbanen ontbreekt de noodzaak om tijdens het werk te verhuizen – behalve misschien om zich heen, af en toe een kopje koffie of een klein hapje te halen. Wie er niet in slaagt dit gebrek aan beweging te compenseren door het beoefenen van vrijetijdssporten, wordt al snel geconfronteerd met gewichtsproblemen. Overgewicht is opnieuw een belangrijke risicofactor voor veel zeer verstrekkende gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 of ernstige hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen.

De verleidingen

Bovendien is de koelkast thuis een verleidelijke plek om te zijn: terwijl de pauze op andere werkplekken vaak wordt gevuld met gesprekken met collega’s, kan thuiswerken je verleiden om je te vervelen. Bovendien kan er een gebrek aan lof en aanmoediging van andere werknemers of leidinggevenden zijn – een plakje chocolade als beloning voor het werk dat is gedaan of als compensatie voor de geleden frustratie kan helpen.

Ook houdingsvervormingen vormen een risico: wie langdurig in één en dezelfde houding op de PC blijft zitten, kan op de lange termijn zijn rug beschadigen en daardoor chronische pijn lijden. Pendosynovitis veroorzaakt door het werken met de muis en het toetsenbord en oogschade veroorzaakt door het werken op het scherm gedurende lange tijd zijn ook bekende problemen. Hoofdpijn of migraine kan ook verergerd worden door lange tijd aan de PC te werken.

Al met al moet gezegd worden dat gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid op de thuiswerkplek of goed betaalde banen zonder diploma niet erg gereguleerd is. Iemand die rookt is waarschijnlijk meer geneigd om nog een sigaret te kopen als hij zijn kantoor niet eens hoeft te verlaten. Een hogere nicotineconsumptie verhoogt op haar beurt de kans op kanker en longziekten.

De hoge risico’s

Mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen, lopen het risico om overwerkt te raken als ze niet gedwongen worden om uit te schakelen vanwege de vaste pauzes. Op de lange termijn leidt dit tot een hoog stressniveau, wat niet alleen een trigger is voor psychische problemen zoals depressie, maar ook voor een hele reeks andere ziekten zoals migraine, chronische rugpijn of hartproblemen.

Thuiswerken kan ook een kans zijn voor gezondheidsbewust gedrag. De vrijheid om een eigen werkplek te ontwerpen biedt de mogelijkheid om veel van de bovengenoemde gezondheidsproblemen met succes te vermijden. Omdat u zonder problemen uw eigen voedsel kunt bereiden, bent u niet afhankelijk van vettig kantinemaaltijden. De mogelijkheid om uw tijd min of meer vrij te verdelen betekent ook dat u kunt gaan sporten wanneer u maar wilt. Het excuus: de sportschool is al gesloten als ik geen werk meer heb, dan is dat niet meer het geval.

Tot slot kan worden gezegd dat wat geldt voor goed betaald werk zonder diploma in het algemeen ook geldt voor thuiswerk en gezondheid: Thuiswerken gaat gepaard met veel vrijheid, maar vereist ook een hoge mate van zelfdiscipline.

Dit bericht is gepost in Werk. Bookmark de link.