Waarom een kantoorprinter?

Een papierloos kantoor klinkt als een geweldig idee. Je hebt minder ruimte en opslag nodig, het is beter voor het milieu, enzovoorts. Toch is het niet helemaal realistisch. Vrijwel elk kantoor heeft nog behoefte aan een kantoorprinter om zo nu en dan iets uit te printen. Dat is ook niet erg; het is een hele verbetering vergeleken met de tijd waar men de behoefte voelde om elke belangrijke email die ze ontvingen uit te printen. Hoewel bedrijven steeds meer aandacht besteden aan duurzaamheid en ze minder papier verbruiken dan vroeger, is er nog altijd behoefte aan kantoorprinters. En dat is niet zo vreemd, want een kantoorprinter biedt veel voordelen – zeker ten opzichte van printers die ontwikkeld zijn voor particulier gebruik.

1. Gebruiksgemak
In tegenstelling tot printers voor thuisgebruik, zijn professionele kantoorprinters vaak uitgerust met een bedieningsscherm. Afhankelijk van het merk en type printer kun je ervan uitgaan dat de interface zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief is, wat ervoor zorgt dat iedereen ermee overweg kan. Een optimaal gebruiksgemak is één van de grootste voordelen van een kantoorprinter.

2. Inzicht in verbruikskosten
Moderne kantoorprinters zijn uitgerust met handige features waarmee je meer inzicht hebt in de verbruikskosten (papier, toner, enz.). In de productspecificaties van kantoorprinters kun je de gemiddelde kosten per afdruk vinden, zodat je eenvoudig verschillende kantoorprinters met elkaar kunt vergelijken. Overigens zijn kantoorprinters op de lange termijn veel voordeliger dan inkjetprinters die bedoeld zijn voor particulier gebruik.

3. Verbindingsmogelijkheden
Waar een eenvoudige inkjetprinter voor thuisgebruik verbonden moet worden met een USB-kabel (en als je geluk hebt de mogelijkheid biedt om via wifi te printen) hebben kantoorprinters vaak een legio aan verbindingsmogelijkheden. Zo kunnen er vanaf elke werkplek draadloos printopdrachten worden verstuurd. De nieuwere kantoorprinters zijn zelfs voorzien van technologie om vanaf nagenoeg elk apparaat (laptop, tablet, smartphone) printopdrachten te versturen – ook onderweg!

4. Snelheid
Kantoorprinter fabrikanten geven in de productspecificaties aan hoeveel pagina’s een printer per minuut kan printen (pagina’s per minuut, oftewel ppm). Bij kleurenprinters staan er vaak twee ppm indicaties; één voor zwart-wit en één voor kleur. De meeste moderne kantoorprinters drukken met gemak 60 pagina’s per minuut af!

5. Milieuvriendelijke features
Om even terug te komen op duurzaamheid en milieu: Moderne kantoorprinters zijn steeds zuiniger met energie. Veel modellen zijn bovendien uitgerust met allerlei milieuvriendelijke features. Denk aan een eco-stand of energiebesparingsmodus. De mogelijkheid om afdrukvoorbeelden te bekijken kan helpen om papierverspilling tegen te gaan, en met dubbelzijdig afdrukken kan er veel papier worden bespaard.