Wat voor verschillende workshops kun je geven op school?

Het geven van workshops op een middelbare school is eigenlijk onmisbaar. Voor leerlingen is het zowel leuk als leerzaam, en zo hebben ze iets om naar uit te kijken. Er is echter erg veel te doen en het kan erg lastig zijn om een leuke, passende workshop uit te zoeken en voor te bereiden of te regelen. Lees hier beknopt welke verschillende soorten school workshops er zijn voor het voortgezet onderwijs, en misschien haal je er nog inspiratie uit.

Creatief bezig gaan
Leerlingen vinden het vaak wel leuk om lekker creatief bezig te zijn en bijvoorbeeld te schilderen, tekenen, knutselen of op een andere manier met de handen bezig te zijn. Er zijn talloze dingen om te doen tijdens zo’n creatieve workshop. Wat dacht je van een workshop origami, een workshop handletteren, een workshop over een 3D pen, ga zo maar door. Omdat iedereen zijn of haar eigen draai kan geven aan zo’n bezigheid vinden de meeste leerlingen dit wel leuk.

Naast het bezig zijn met de handen zijn er ook workshops waar de leerlingen bijvoorbeeld gedichten, verhalen of zelfs songteksten moeten schrijven. Dat is weer een hele andere manier om creatief bezig te zijn, maar voor een workshop op school is dit ook zeker een goed idee.

Moderne technologie
Tegenwoordig zijn er een hoop dingen mogelijk geworden op het gebied van technologie. Er zijn dan ook een hele boel dingen waar je workshops over kan geven. Robots, virtual reality (VR), drones, foto’s en video’s maken, ga zo maar door. Zelfs workshops als vloggen zijn mogelijk. Leerlingen vinden zulke dingen natuurlijk hartstikke leuk om te doen.

Muzikale workshops
Met muziek kun je vele kanten op. Er zijn echt talloze workshops om te geven op het gebied van muziek. Ze kunnen drummen, zingen, rappen, zelf een muziekstuk in elkaar zetten, leren hoe je muziek maakt als een DJ, noem het maar op. Iedereen luistert dan ook naar muziek, wat het extra leuk maakt.

Sportief en actief
Het is altijd een goed idee om de leerlingen lekker te laten bewegen. Zo kunnen ze hun energie kwijt, en negen van de tien keer vinden ze het hartstikke leuk. Dingen als dansen, acrobatiek, leren om nep te vechten. Ook grappige dingen als jongleren en acteren zijn mogelijk. Bovendien is dit leuk omdat je de leerlingen zo laat kennis maken met dingen die ze wellicht leuk vinden voor langere tijd.