Welke Parkinson behandelingen zijn er?

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte die helaas nog niet te genezen is. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen en ervoor te zorgen dat je beter zelfstandig kunt functioneren. Samen met je neuroloog wordt er gekeken welke Parkinson behandeling voor jou het meest geschikt is. In dit artikel vertellen we meer over de oorzaak van Parkinson en de mogelijke behandelingen.

Wat is de oorzaak van Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson maken cellen in de hersenen, in het gebied Substantia Nigra, minder van de stof dopamine aan. Door het tekort aan dopamine verwijden de cellen langzaam bij de ziekte van Parkinson.

Dopamine is een signaalstof, ook wel neurotransmitter genoemd, dat signalen doorgeeft aan andere hersencellen. In de hersenen en het lichaam zijn veel neurotransmitters aanwezig. De rol van dopamine is enorm belangrijk. Je hebt deze stof namelijk nodig om gecoördineerd en soepel te kunnen bewegen. Ook heeft het effect op slaap en stemming. Zelfs op de werking van de maag en darmen kan dit stofje invloed hebben.

Na verloop van de ziekte zullen er meer cellen in de Substantia Nigra verdwijnen en zal de hoeveelheid dopamine afnemen. De hersenen kunnen dan minder goed de beschikbare hoeveelheid dopamine regelen. Dit tekort aan dopamine is de oorzaak van Parkinson symptomen.

Ziekte van Parkinson verschijnselen verminderen

Helaas is er nog geen medicijn gevonden dat het afsterven van de Substantia Nigra vertraagt of tegenhoudt. Wel zijn er medicijnen die de verschijnselen kunnen verminderen. Er zijn dan ook verschillende medicijnen voor de ziekte van Parkinson. Welke combinatie van medicijnen voor jou het beste werkt is erg moeilijk te voorspellen. Dit gaat altijd in overleg met de behandelende neuroloog. Tijdens het verloop van Parkinson moet de medicatie continu aangepast worden, omdat de behoefte aan medicatie in de loop van de tijd verandert. Ook wordt je steeds gevoeliger voor schommelingen in de hoeveelheid medicatie dat in het bloed zit. Dit kan bijwerkingen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld overbeweeglijkheid. Deze bijwerking wordt ook wel dyskinesie genoemd. Een groot deel van de Parkinson behandelingen bestaan uit capsules en tabletten. Echter zijn er ook geavanceerde behandelingen, zoals een duodopa pomp of elektrode. Deze worden vooral in een later stadium gestart.

Meer weten over de ziekte van Parkinson? Ga naar VerderMetParkinson.nl!